NAVDIHOVALCI

Navdihovalci pod krinko

Imate radi klovne? Njihova velika usta in čudne pleše, ogromni čevlji in pisane hlamudračaste hlače so vas verjetno strašili, ko ste bili majhni, čeprav so vam starši vztrajno govorili, da so smešni in zabavni in da se jih ne bojte. Zakaj se nam, majhnim ljudem, niso zdeli prav nič zabavni? Spomnim se svojih sinov, ki sta kar zmrznila in niti balončka nista vzela, ki ga klovni v zabaviščnih parkih podarjajo otrokom; junaško sta stala kot vkopana in nepremično zrla v rdeči nos, samo rokico v moji dlani sta močno stisnila. Večkrat sem razmišljala, zakaj je tako, in nisem našla odgovora, čeprav je zelo preprost. Bili so pač slabi klovni; amaterji, nastopači, ki so mislili, da obleka naredi klovna. Klovna naredi človek v njem.

Foto: DesaM, avtor: Jaka Varmuž

Prepričana sem, da je v klovnu nežna, otroška duša, radovedna in svetla, ranljiva in zaupljiva, ki se skrije pod strašljiv klovnovski kostum in rekvizite. Da bi se zavarovala, uganja norčije, se smeši in nas na vse mogoče načine odvrača od svoje občutljivosti. Ampak ne otrok.

Nekoč sem prebrala pogovor z iskalcem klovnov. Gospod, ki je tudi sam klovn, pravi, da je dobrih klovnov zelo malo. »To so ljudje, ki raziščejo svoje bistvo in ga na poseben način razkrijejo občinstvu,« pravi. Samo takšni te lahko zabavajo, popeljejo nazaj v otroštvo in čarobni svet.

Verjetno so pravi klovni in žlahtni komedijanti v sorodu. Spadajo v isto družino zelo občutljivih, sramežljivih in samih. Imajo rentgenska čutila, ki človeka v hipu skenirajo, prepoznajo barvo njegove žalosti in težo njegovih skrbi. Tak klovn je navdihovalec. Navdihuje nežno in skoraj nevidno, da ti nenadoma postane prav prijetno s svojo ranljivostjo, žalostjo ali bolečo ljubeznijo. Tak klovn nežno boža tvojo bolečino, saj prihaja k tebi s svojo, tvojo zadrego hrabri s svojo, tvoja jeza se lahko smeji sama sebi v njegovi jezi. Tak klovn in komedijant je navdihovalec našega življenja, ki je majhno, majceno, večinoma se nam zdi nepomembno in z rokom uporabe.

Toda z njim postane veliko in junaško in večno. Ker veliko in junaško je vedno takrat, ko je za nekoga pomembno, ko je nekomu mar zanj. In večno vedno, kadar zaradi vznesenosti občuti človek svet in vesolje, in se ta trenutek ustavi v neskončnosti.

V številnih letih svojega dela v gledališču sem imela redkokdaj priložnost videti igralce – varuhe klovnovskih skrivnosti. Če povem pošteno, poznam samo dva. Pa čeprav ju ne boste nikoli slišali govoriti o tem, ker tajni agenti vedno tajijo, verjemite, da sta navdihovalca specialne komedijantske enote. Sta under cover, pod krinko.
Tudi njuni imeni nista resnični: DesaM in IztokM, že mnogo let radostita in svetlita naš svet. To počneta z visokotehnološkimi možgani in najmočnejšo srčno močjo. Prav imate, ko se sprašujete, ali spadata v znamenito M službo, ki s tretjim, prav tako znanim MI6, rešuje svet pred vsemi, ki ga želijo destabilizirati.

S peresom, glasom in stasom to počneta že dolgo. In ker sem bila večkrat zraven, vam lahko prisežem, da ne popuščata niti za milimeter. Ker njuni mentalni in srčni rentgeni zaznajo vsakršno novo obliko sovražnosti in neumnosti, lahko dokaj hitro razvijeta protistrup, ki nam omogoča preživetje.

Foto: Katja Pegan, avtor: Jaka Varmuž

DesaM je najnežnejša agentka zdrave pameti, ki je v otroke pretihotapila program, s katerim vidijo stvari takšne, kot so. Predvsem odrasle in njihova nesrečna sprenevedanja o redu, morali in blazno resnem življenju nasploh. Njeno najmočnejše orožje je knjiga.

Foto: IztokM, avtor: Jaka Varmuž

IztokM pa je zadolžen za modrost. Njegov program v človeku prefiltrira vso odvečno kramo in ropotijo in ga pripelje do samega sebe. Ko si človeku v veselje, si mu najbližje. In samo iz te bližine lahko nagovarjaš človekovo svobodo, jo bodriš in navdihuješ. Njegovo najmočnejše orožje je komedija.

Poklic klovna ali varovalca sirot ni v katalogu poklicev, je klic, naloga in misija. Je daritev. Navdihovalci sirot, navdihovalci vseh nas, ki nas nič več ne varuje in ne objema, navdihovalci naših življenj, ne utrudite se! Potrebujemo vas!

Katja Pegan

Povezane vsebine:

Navdihovalci v bronu

Boris Cavazza: Če ni norosti, ni umetnosti

Katja Pegan: Ohraniti moramo tistega radovednega in radostnega otroka v sebi