ODPRTE PRIJAVE

Natečaji za muškat, sladico in torto jubilejne Sladke Istre

Koper, 24. avgust 2018
Pred jubilejnim mednarodnim festivalom sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra, ki bo v starem mestnem jedru Kopra potekal med 28. in 30. septembrom, so tudi letos pripravili strokovni del prireditve – izbor Muškata Sladke Istre 2018, Najizvirnejše sladice Istre 2018 in Naj torte Sladke Istre 2018. Natečaj je že objavljen na spletni strani Sladke Istre, vsi zainteresirani pa se nanj lahko brezplačno prijavijo do petka, 7. septembra, do 12. ure, so sporočili na koprski turistični organizaciji.

Foto: TO Koper

Na strokovni natečaj za Muškat Sladke Istre 2018 se lahko prijavijo vinarji, vinogradniki in vinske kleti, ki so vpisani v register pridelovalcev grozdja in vina pri pristojnem upravnem organu, imajo dovoljenje za stekleničenje vina ter katerih grozdje oziroma vino prihaja izključno iz vinorodnega okoliša slovenske, hrvaške in italijanske Istre. Prav tako morajo imeti urejeno blagovno znamko na trgu. Sodelujoči lahko na natečaj prijavi največ tri vzorce vina sorte rumeni muškat, muškat ruža (cipro), suhi, polsuhi, polsladki, sladki, ne glede na letnik trgatve. Ocenjevanje bo potekalo v torek, 11. septembra 2018.

Foto: TO Koper

Na natečaja za Najizvirnejšo sladico Istre 2018 in Naj torto Sladke Istre 2018 se lahko prijavijo vse pravne osebe in samostojni slaščičarji ali kuharji, ki imajo svoj gostinski obrat, trgovino, slaščičarno, pekarno itd., kjer prijavljeno torto ali sladico pripravijo in nudijo gostom. Med pogoji za sodelovanje na natečaju za Najizvirnejšo sladico Istre 2018 je treba spoštovati tudi zahtevo, da morajo ladice vsebovati vsaj eno tipično sestavino, ki je značilna za Istro. Vsak sodelujoči lahko na natečaj prijavi največ tri sladice in eno vrsto torte.

Ocenjevanje sladic in tort s strani strokovne komisije in komisije, sestavljene iz predstavnikov novinarjev, bo potekalo v petek, 14. septembra, uradna razglasitev rezultatov in podelitev nagrad zmagovalcem natečajev pa na večerni podelitvi istega dne.
Kot so še dodali na Turistični organizaciji Koper, bo zmagovalni muškat, sladico in torto možno okusiti na prireditvi Sladka Istra, ki bo potekala zadnji septembrski vikend.

Uredništvo

Povezane vsebine:

Deveta Sladka Istra povsem zadovoljila sladkosnedce