dovolj imam pokanja!

podpišite peticijo!

26. 4. / TURISTIČNE VEZI

Srbski novinarji na obisku v slovenski Istri

Minuli teden so se na obali mudili turistični agenti in organizatorji potovanj iz Srbije, včeraj pa so naše kraje obiskali predstavniki srbskih medijev.

25. 4. / STRAY CAT HOSTEL

Na Bernardinu odprli nov mačji hostel

Na Bernardinu slavnostno predali v uporabo nov, prav poseben hostel, ki ponuja nočitev in zajtrk. Hostel ima štiri apartmaje, vsi so opremljeni z jogijem, v vsakem pa je mogoče uživati v dvoje. Hostel je eden redkih primerkov turističnega objekta v občini, ki je v domači lasti.

iz tiskane izdaje – april 2018

arhiv

INTERVJU

»V ustavi je zapisana pravica do zdravljenja«

Ortopedski kirurg Danijel Bešič Loredan je človek, ki ne more sedeti križem rok in zaprtih ust. Pravi, da v zdravstvu ni neznank, zato so rešitve relativno enostavne, samo želeti si jih moramo.

INTERVJU

»Bodo gostje pili konjak in kadili cigare ter gledali najlon vrečke?«

Danilo Daneu je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja vodil portoroške Hotele Palace in še danes si reče »dobri smo bili«.

INTERVJU

»Bremena obmejnega spora ne smejo nositi niti ribiči niti prebivalci«

Evropski poslanec Ivo Vajgl je znan politični obraz. Po rodu je s Štajerske, rad zahaja v Istro, je član zavezništva Liberalcev in demokratov za Evropo.

INTERVJU

»Kot družba bi se lahko od otrok z avtizmom marsikaj naučili«

Pogovarjali smo se z mamo 16,5-letnega fanta z Aspergerjevim sindromom, ki se z avtizmom srečuje zadnjih 12 let.
Pravi, da je sinu želela ostati mama, hkrati pa je želela biti kompetenten starš.

INTERVJU

»Butasto je, da se večina medijev ukvarja z opozicijo, namesto z oblastjo.«

Bojan Požar je tekač na dolge proge. Dobesedno in v prenesenem pomenu. Letno namreč preteče več maratonov. V karieri pa vztraja kot raziskovalni novinar že več desetletij.

INTERVJU

»Zgodbo gradimo okrog pacienta«

Direktor Splošne bolnišnice Izola, magister Radivoj Nardin, je preprost človek. »Kaj pa imam jaz takega povedati?« nas je v skromnem tonu vprašal, ko smo ga prosili za intervju.

AKTUALNO

Osebna in poslovna rast

Ko se rodimo, smo nebogljeni, majhni in brez skrbi. Rastemo, se razvijamo in izobražujemo. Česa vse smo se naučili v otroštvu – katere lepe in dobre navade pridobili?

AKTUALNO

12. Pristaniški dan: LADJE

Brezplačni vodeni ogledi pristanišča z avtobusi, vlakcem, s turistično ladjico, kolesi ali v obliki pohoda bodo spet na voljo vsem obiskovalcem Pristaniškega dne v soboto, 19. maja od 9h do 17h.

AKTUALNO

O izbrisanih in o izključenih

Izbrisanim ni bilo lahko, pa vendar so bili, kljub izbrisu, živ del te skupnosti. Bili so prisotni, le papirjev, ki bi potrjevali njihovo prisotnost, niso imeli. Ko ostaneš brez internetne povezave, si izbrisan na kvadrat.

PRAVNI NASVETI

Še o dednopravnih pogodbah

V prejšnji številki Primorskih odmevov sem pisal o dednopravnih pogodbah ter o temeljnih razlikah med različnimi
tipi teh pogodb.

SKOZI ČAS

Center ribje predelovalne industrije v Jugoslaviji

Delo v obeh ribjih tovarnah v Izoli (Ampelea in Arrigoni) se ni ustavilo niti med drugo svetovno vojno, takoj po njej, ko je Izola pripadla Jugoslaviji, pa se je ta odločila za pomembne investicije, zaradi česar sta tovarni močno obnovili svojo proizvodnjo. Nedolgo po koncu vojne je imel Arrigoni skoraj vse dobavitelje iz Jugoslavije.

SKOZI ČAS

Proces izlivanja fekalij je bil strogo nadzorovan

Evo jo, to bo to, sem si rekel, ko sem našel razglednico z začetka dvajsetega stoletja. Odnesel sem jo do tete Jolande in ji rekel: »Končno imam dokaz o zlivanju fekalij v morje.« Teta me je poučila, da gospe na sliki le na grobo perejo perilo v morju, saj so za manj pomembna opravila uporabljali kar morsko vodo.

SKOZI ČAS

Na brolih so se včasih zbirali trgovci

Celotna površina trga je bila namenjena zbiranju vode, ki se je ob dežju po tlaku stekala v velik zbiralnik. S preprostim sistemom filtracije so si prebivalci tako priskrbeli večje količine pitne vode, ki jih je ob velikih sušah in v času vojn rešila pred žejo.

NAVDIHOVALCI

Draga sestra Jane!

Verjetno si že slišala za Alberta Einsteina, ki je človeštvo razveselil z relativnostno teorijo, ki pa je ženske ne bi nikoli dobro razumele, če nam ne bi ti, najduhovitejša, najbolj zabavna in bistroumna med nami, dala Darcyja.

NE PREZRITE

Mračna plat

Sedi mi nasproti. Roke mu počivajo na mizi tako, da mi kaže razbite členke. Ima samo 20 let in razjedata ga jeza in nemoč. Ko si ne more pomagati drugače, brez prestanka udarja v steno. Do krvi. Oče je pijanec in nasilnež, mati prestrašena in šibka. Saj bo, mu pravijo. Malo je potrebno tudi zdržati, saj veš. Ob takšnih pogovorih stiska pesti in ob prvi priložnosti udarja ob steno. Do krvi.

ZDRAVJE

Rdeče in suhe oči: Najpogostejši razlogi in zdravljenje

Rdeče oko je lahko posledica očesnega vnetja, krvavitve, povišanega pritiska v očesu, najpogostejši vzrok rdečih oči v današnjem času pa je sindrom suhega očesa.

ZDRAVJE

ORTOIMPLANT: Nasmeh je vedno v modi

Ko se smejimo, se počutimo bolje, postanemo privlačnejši, naš obraz pa zažari z nekim novim sijajem. Ker so zobje najpomembnejši del vašega nasmeha, je včasih za njegovo popolnost potreben kakšen zobozdravniški poseg.

NE PREZRITE

Vsakdo, ki zbere pogum in zapiše svojo zgodbo, s tem odpira možnost za boljši svet

Na začetku marca so na Inštitutu 8. marec začeli s kampanjo #Jaztudi, v okviru katere so vzpostavili spletno stran, namenjeno zbiranju zgodb žrtev spolnega nadlegovanja in nasilja.

KULTURA

Jasna Čebron: Vsak odziv na literaturo je pravilen, napačen je samo molk

Jasna Čebron, diplomirana slovenistka in italijanistka, je bila dolgo učiteljica slovenščine na Gimnaziji Koper in eno generacijo na Gimnaziji Piran.


FILMSKA RECENZIJA

Paul Kersey se maščuje

Nekateri (najbrž manjšina) se morda še spomnite literarno- filmskega lika/moža izpred 40 let, Paula Kerseya, ki je vzel stvari v svoje roke in pustošil po ulicah New Yorka, da bi opravil s kriminalom v mestu. Nekateri pa se boste s konceptom lika srečali sedaj, v filmski priredbi Želja po maščevanju, z Bruceom Willisom v glavni vlogi.