PRIPOROČILA NIJZ

Napotki za zmanjšanje škodljivih vplivov hudega mraza

Koper, 26. februar 2018
Vremenoslovci nas že nekaj dni svarijo, da bo novi teden prinesel hud mraz, temperature naj bi se spustile pod -10 stopinj Celzija. Mraz lahko škodljivo vpliva na zdravje zlasti pri občutljivejših skupinah prebivalstva, zato je priporočljivo upoštevati nekatere napotke za ravnanje v mrzlem vremenu.

Foto: GP

Kot so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, mraz najbolj prizadene starejše in otroke, osebe z obolenji srčno-žilnega sistema, dihal, s sladkorno boleznijo, gibalno ovirane, osebe z duševnimi motnjami in tiste, ki uživajo alkohol in druge psihoaktivne snovi, podhranjene,ljudi z nizkim socialno-ekonomskim statusom, brezdomce, socialno izolirane, osebe, ki bivajo v slabo ogrevanih, slabo prezračevanih, vlažnih prostorih, s plesnijo, ali v prenatrpanih prostorih; delavce, ki delajo na prostem.

Opozorili so tudi, da izpostavljenost mrazu povzroči večje pojavljanje nekaterih bolezni in poškodb, kot so srčno-žilne bolezni, obolenja dihal, padce in poškodbe, podhladitev telesa in omrzline.

Posredno lahko mraz zaradi neustreznega ogrevanja vpliva tudi na več zastrupitev z ogljikovim monoksidom.

V takšnih razmerah je priporočljivo čim bolj zmanjšati izpostavljenost mrazu. Kadar so temperature izredno nizke, sploh pa če je tudi vetrovno, se raje zadržujmo v zaprtih prostorih, zunaj pa čim krajši čas.

Foto: GP

Na NIJZ svetujejo večjo pozornost na morebitno tresenje od mraza. To je namreč pomemben znak, da telo izgublja toploto. Če tresenje ne preneha, se je potrebno umakniti v topel prostor.

Hkrati je nujno poskrbeti za varno ogrevanje in zračenje prostorov. Pri ogrevanju na drva in premog, plin, odprtih kuriščih …, kjer je možno uhajanje dima v prostor, priporočajo uporabo alarmnih naprav za opozarjanje ob povišani koncentraciji ogljikovega monoksida.

Starejše od 65 let pozivajo,da redno preverjajo temperaturo v svojem domu, ostale pa k preverjanju pri starejših sosedih in znancih, če so njihova stanovanja primerno ogreta.

Poleg primernih, predvsem čim bolj toplih oblačil, je priporočljivo tudi uživanje zadostne količine hrane in pijače, telo namreč potrebuje za vzdrževanje telesne temperature veliko energije. Pitje alkoholnih pijač in vnašanje drugih psihoaktivnih snovi v telo ni primerno, ker obstaja nevarnost, da ne občutimo mraza in ne zaznamo znakov podhladitve ter ne odreagiramo primerno.

Vsem, ki imajo kronično srčno obolenje, povišan krvni pritisk, astmo ali kronično obstruktivno pljučno bolezen, na NIJZ svetujejo, naj se izogibajo telesnim naporom. Mraz pomeni dodatno obremenitev za srce in lahko povzroči poslabšanje astme in kronične obstruktivne pljučne bolezni. Če kdo mora opravljati telesno aktivnost (odstranjevanje snega ipd.), naj se toplo obleče in delo izvaja počasi.

Na inštitutu niso pozabili na medsebojno pomoč in nas pozvali, naj pomagamo osebam, ki so bolj ogrožene – tistim, ki jih mraz najbolj prizadene.