PODJETNIK MESECA

Največji trgovec v Sloveniji na področju prodaje in servisiranja vozil

Viktor Topolšek je direktor družbe Porsche Inter Auto d. o. o., ki je naš največji trgovec na področju prodaje in servisiranja vozil.

Nam lahko predstavite podjetje?

Porsche Inter Auto d. o. o. ima v Slovenijin pet prodajnih enot; dve v Ljubljani, dve v Mariboru in eno v Kopru. V vseh enotah skupaj je trenutno zaposlenih 320 oseb. Letno prodamo okoli 6.000 novih in 6.000 rabljenih vozil, vključno z izvozom. To pomeni, da smo največji trgovec v Sloveniji na področju prodaje in servisiranja vozil.

Kako ste zadovoljni s prodajo na Obali?

Do leta 2009 je bila Obala v samem vrhu pri nakupu novih vozil. Približno 3.600 novih vozil je bilo prodanih v vseh treh obalnih občinah. Po krizi, ki je prizadela vso Slovenijo, smo beležili na Obali drastičen padec prodaje novih vozil, zato še danes ta del Slovenije ne sledi trendom prodaje v drugih delih države, saj odstotek prodaje znaša približno 11 odstotkov letno. Tako smo ostali na približno 2.000 prodanih novih vozil na leto, za kar obstaja več razlogov. Poleg propadlih podjetij, kot so Mehano, Delamaris, Iplas, Istrabenz in druga, je med največjimi razlogi tudi lastništvo gospodarskih družb. Ker so sedeži teh družb drugje, tam tudi kupujejo vozni park. Taki primeri so Droga Kolinska – Atlantic Grupa, hoteli Metropol, Roža, Lucija, Palace Kempinski, nakupovalni centri Mercator, Tuš, Lidl, Hofer in Spar, Pošta Slovenije s sedežem v Mariboru, Elektro Primorska s sedežem v Novi Gorici, ostali hoteli na Obali so v lasti Term Čatež, Save turizma in slabe banke.

Je Obala prijazna do podjetništva?

Obala je za razvoj dejavnosti, kot je naša, manj prijazna glede na ostale dele Slovenije, saj je zemljišče enkrat dražje, s tem pa so povezani tudi ostali stroški, kot so nadomestilo za stavbno zemljišče, voda, komunalni prispevek in drugo, kar vpliva na našo konkurenčnost. Po 17 letih smo zaradi terena, ki se pogreza, vložili več kot 400.000 evrov samo v prenovo kanalizacije, meteornih vod, oljnih jaškov in asfalta okoli stavbe. Poleg tega, da skrbimo za zadovoljstvo naših kupcev, veliko pozornosti posvečamo tudi varstvu okolja.

Kako pa se vključujete v življenje v okolju?

Porsche Koper že vseh 20 let podpira športna in kulturna društva z Obale ter pomaga različnim humanitarnim organizacijam. Posebej smo ponosni na Vasilija Žbogarja, ki smo ga sponzorirali še pred osvojitvijo prve medalje na olimpijskih igrah.

Že sedem let organiziramo za naše stranke, teh je okoli 2200, tradicionalni božično-novoletni koncert, na katerm so že nastopili Uros Perič, Soul fingers, Rudi  Bučar, Lucienne, Severina, Tribute to Queen …

Kako gledate na prihodnost avtomobilskega trga?

Na področju prodaje električnih vozil se bo po mojem prepričanju v bližnji prihodnosti razvoj izpopolnil do te mere, da bodo vozila imela avtonomijo oziroma prevozila 500 kilometrov brez polnjenja baterij. Ker pa vemo, da je na svetu registriranih milijarda dvesto milijonov avtomobilov z bencinskim in dizelskim motorjem, bo ta proces menjave izredno dolgotrajen. Prav na tem področju je naš koncern Volkswagen d. d., ki ima 630.000 zaposlenih, vodilni v razvoju, saj namerava do leta 2025 izdelati milijon električnih avtomobilov. Bolj kot elektrika pa je že in še bo v naših avtomobilih poskrbljeno za varnost in opremo tako imenovanih pametnih avtomobilov, vendar o tem kdaj drugič.

Katero znamko avtomobila pa vi vozite?

Tudi ko se bom poslovil od aktivnega vodenja podjetja, bom ostal zvest eni od znamk Volkswagen, Audi ali Škoda, saj sem se v vseh teh letih prepričal o njihovi kakovosti.

Viktor Topolšek

Rodil se je leta 1953 v Slovenskih Konjicah. Starši so se preselili na Obalo, ko je imel dve leti in pol, torej tu živi že več kot 62 let. Je poročen, edini sin pa ga je, kot pravi, pred letom in pol osrečil s čudovito vnučko. Leta 1975 je začel delati v Intereuropi, kjer je bil zaposlen vse do leta 1995, ko je prevzel vodenje hčerinske firme Intereurope Interauto d. o. o. Po treh letih vodenja podjetja, ki se je ukvarjalo s prodajo vozil znamk Audi, Seat, Volkswagen, Citroën in Fiat, je leta 1998 celoten kolektiv devetih zaposlenih prešel v sedanje podjetje Porsche Inter Auto d. o. o., podružnica Koper. Zgradili so enega največjih centrov prodaje in servisiranja vozil znamk Volkswagen, Audi in Škoda ter razvijali strokovno usposobljen kader, ki se je prilagajal novim izzivom. Danes je v podjetju 52 zaposlenih, na kar je še posebej ponosen, saj se bo kolektiv tudi po njegovi bližajoči se upokojitvi sposoben soočati z novimi izzivi, ki jih na področju avtomobilizma ne bo malo.

Bi želeli še kaj dodati?

Izkoristil bi priložnost in se zahvalil vsem poslovnim partnerjem za sodelovanje, enako posameznim kupcem!