ZDRAVJE

Najmodernejše očesne operacije, ki omogočajo neodvisnost od očal za vse starosti v Portorožu

Dr. Petra Schollmayer je očesna zdravnica, ki se ukvarja z operacijami sprednjega dela očesa in je mednarodno priznana na področju transplantacij roženice in sive mrene. Študij medicine je končala na Dunaju in se po evropskem specialističnem izpitu v Parizu izpopolnjevala v Veliki Britaniji. Je mednarodna inštruktorica za operacije sive mrene, na Očesni kliniki UKC v Ljubljani pa je vodilna strokovnjakinja na področju transplantacij roženice in zdravljenja očesne površine, kamor sodi tudi zdravljenje s presaditvijo matičnih celic roženice, pa tudi zdravljenje suhih oči. S partnerjem, prof.dr. Markom Hawlino pa delujeta tudi v Portorožu, kjer sta zasnovala sodoben oftalmološki kirurški center in se specializirala na operacije, ki odpravljajo sivo mreno in hkrati tudi dioptrijo.

Ekipa centra v Portorožu, ki je prejel medaljo Qudal po izboru uporabnikov za najboljšo zasebno očesno kliniko v Sloveniji Z leve: dr.Petra Schollmayer, prof.dr.Marko Hawlina, Petra Čelik, vodja tima asistentk

Nam lahko najprej poveste, kaj je bil vajin motiv, da sta prišla tudi k nam na obalo?

Oba imava rada našo obalo in ljudi, med katerimi se dobro počutiva. Vedno sva si želela tu preživeti več časa. Prof. Hawlina je več let uvajal mlajše kolege v moderne operativne tehnike sive mrene na Očesnem oddelku bolnišnice Izola, jaz pa sem na tem oddelku opravljala tudi del kroženja med specializacijo ter se zelo lepo počutila v njihovem kolektivu. Nekako sva oba prežeta z morskim zrakom (smeh).

Nam lahko na kratko pojasnite, kako je očesna operativa napredovala v zadnjih letih?

V zadnjih letih so vse operativne tehnike postale bistveno manj invazivne in precej uspešnejše. Pri presaditvah roženice so se v zadnjem času razvile nove tehnike tako-imenovane lamelarne transplantacije, pri katerih ne presadimo več celotne roženice, tenmveč le tisto plast roženice, ki je obolela. Tako lahko s tehniko DMEK presadimo zgolj eno plast celic debeline 15 mikrometrov, kar je bilo še pred nekaj leti nepredstavljivo. Bolniki lahko že teden dni po presaditvi normalno vidijo. Terapije prihodnosti postajajo tudi regenerativne tehnike na roženici, ki s pomočjo matičnih celic obnavljajo tkivo. S to tehnologijo se na Očesni kliniki intenzivno raziskovalno ukvarjamo v zadnjih letih.

Kako danes pristopite k pacientu, ki si želi odpraviti dioptrijo?

Izbiramo med laserskimi načini odprave dioptrije, kjer preoblikujemo površino roženice, in med različnimi načini vstavitve leč v oko. Pri mlajših ljudeh (nekje do 30, 35 let) ima laser vodilno vlogo, če seveda ne gre za zelo visoke dioptrije. V kolikor so dioptrije višje, se lahko v oko vstavi dodatno lečo pred naravno lečo, ki je še prozorna in se je še sposobna prilagajati gledanju na različne razdalje. Starejšim od 40 let priporočamo zamenjavo lastne leče z multifokalno intraokularno (znotrajočesno) lečo. To je najpogostejši način odprave dioptrije po 40. letu, saj je zelo uspešen in tudi trajen, teh leč namreč ni več potrebno menjati.

Ali mlajši pacienti, ki se odločijo za lasersko korekcijo vida, tudi na stara leta ne bodo potrebovali očal?

Ne gre ravno tako. Mlajši pacienti, ki smo jim s pomočjo laserja odpravili dioptrijo, bodo v višji starosti potrebovali očala za bližino. Ampak takrat jim lahko pomagamo z zamenjavo leče in spet bodo lahko videli tako na daleč kot blizu.

Dr. Petra Schollmayer, specialistka oftalmologije

Kakšne operacije opravljate v Portorožu?

V Portorožu opravljamo predvsem operacije sive mrene ter dioptrije z vstavitvijo multifokalnih leč, ki omogočajo dober vid na vse razdalje. To pomeni, da po operaciji vidite tako na daleč, kot tudi na računalnik in bližino, torej lahko tudi berete brez očal. Operacije z multifokalnimi lečami so primerne takrat, ko nastopi starostna slabovidnost ali presbiopija, kar je pri nekaterih že po 40. letu. Ker so danes ljudje vse bolj aktivni tudi v višji starosti, želijo biti neodvisni od očal. Ker je multifokalnih leč veliko vrst, hkrati pa niso vse primerne za vsakega pacienta, zahtevajo te operacije posebno natančen in individualen pristop ter zato niso vključene v zdravstveno zavarovanje. Te leče lahko hkrati korigirajo tudi astigmatizem (cilinder). Operacija ni boleča, oko je anestezirano le s kapljicami in traja le 15 minut. Po operaciji niti ni videti, da je bilo oko operirano. Po natančnem pregledu operiranega očesa naslednji dan sledi še operacija drugega očesa. (ogled: http://vizita.si/clanek/operacije/47-letna-deborah-ne-potrebujem-vec-niti–ocal-na-dalec-niti-na-blizu.html). V dveh dneh tako pacient odpravi svoje težave z vidom in kmalu lahko prične delati. Z najnovejšo tehnologijo stranskih učinkov, ki so bili značilni za prve modele teh leč, praktično ni več. V zadnjih letih sva se izvedbam teh operacij res posebej posvetila in deliva zadovoljstvo naših pacientov, ki so našemu centru podelili prestižno medaljo Qudal za najboljšo zasebno očesno kliniko. Pri tem naš center ne konkurira javnim zavodom, saj teh posegov tam večinoma ne delajo. Vsekakor pa ni nobenega strokovnega ali finančnega razloga, da bi naši bolniki na te posege še hodili na Hrvaško. Pravzaprav vse več pacientov s Hrvaške in tudi iz Italije prihaja knam, ker cenijo kvalitetno in prijazno oskrbo naše ekipe.

www.hawlina.eu

+386 31 394 224
+39 391 7574951

Mauro Belac