PRAZNIČNI DECEMBER V ISTRI

Najbolj prazničen mesec v letu prinaša zvrhan koš prireditev

Istra, 28. november
V vseh istrskih občinah bodo luči prižgali v petek, 1. decembra, prav tako pa so vsi pripravili bogat program različnih prireditev, da se bomo od iztekajočega leta poslovili s smehom, zabavo in dobro voljo.

Foto: Magični december v Kopru 2016, avtor: Vojko Rotar

Ankaran

Središče Ankarana se že spreminja v prostor druženja, ustvarjalnosti in zabave vseh generacij. Prostor, v katerem toplo sprejmejo vse in vsakogar, je zapisala podžupanja Občine Ankaran.

»V dneh, ki so pred nami, bodo vsakodnevni vrvež zamenjale bolj vesele in razigrane misli. Praznično vzdušje so nam že pričarali šolarji in otroci iz vrtca, katerih poslikani okraski nas razveseljujejo po vsem kraju.

S prižigom lučk se 2. decembra začenja že tradicionalno celomesečno praznično dogajanje, namenjeno vsem ljudem dobre volje. Otroke čaka pisan program športnih animacij in delavnic, ki jih bo v času med božičem ter novim letom še posebej veliko. Mladim smo pripravili vrsto posebnih tematskih večerov, za malo starejše pa številne prireditve, ob katerih se bodo lahko srečevali in se poveselili,« je dodala.

Program je na voljo na spletni strani Občine Ankaran.

Izola

Park Pietro Coppo bo v novoletni razsvetljavi zasijal v petek, 1. decembra, ob 17. uri. Tako kot vsako leto bodo lučke prižgali otroci in župan, Igor Kolenc. Program bodo popestrili člani gledališča STEPS, glasbena animacija Duo Pingo, animirani Disneyjevi junaki in mladi glasbeni talenti šole Cirque.

Že dan prej pa se bo začel Primorski pravljični festival, letos že osmič. Pravljično dogajanje za vse generacije bo potekalo vse do 14. decembra. Obiskovalci si bodo lahko ogledali gledališke predstave, predstavitve likovnih tehnik in uživali v kamišibaj gledališču in pripovedovanju.

Za dozo smeha bo 2. decembra poskrbela gledališka igra Županova Micka. Ob 20. uri bodo v kulturnem domu znani slovenski igralci, med njimi Klemen Slakonja, Nina Valič, Janez Škof ter drugi, uprizorili komedijo Miklavž bo letos v Manziolijevi palači otroke obiskal nekoliko prej, saj jih bo obdaril 3. decembra, ob 17. uri. Folkorno – plesni dogodek Festival istrskih pesmi in plesov pa se bo odvil še isti dan, ob 18. uri v kulturnem domu.

Rudi Bučar bo 7. decembra ob 20. uri nastopil na odru kulturnega doma. S svojo spremljevalno skupino Istrabend in gosti bo zaigral tako svoje uspešnice kot tudi skladbe z njegovega ravnokar izdanega albuma z naslovom Šentiment. Na odru se mu bodo pridružili tudi glasbeni gostje. Naslednja dva dneva bosta gledališki predstavi V pričakovanju božiča in Biuti end de bist, 12. decembra pa bo na odru mali strahec Bav bav v izvedbi gledališča STEPS. 13. decembra se bodo ob 19. uri predstavili izolski zbori v okviru dogodka Večer, posvečen pesmi. Sledili bosta dve plesni predstavi, in sicer se bo 15. decembra ob 19. uri predstavil KUD Erato s plesno predstavo wEgo, 16. decembra pa KD Balerima z novoletno plesno predstavo. V soboto, 16. decembra, bo ob 18. uri dobrodelna prireditev Srce za srce, v organizaciji osnovne šole Vojke Šmuc in Društva za nenasilno komunikacijo. Vsi navedeni dogodki bodo v kulturnem domu.

Ob dnevu samostojnosti in enotnosti bo 22. decembra proslava s Pihalnim orkestrom Izola v prostorih Osnovne šole Livade.

Veseli december

Dogajanje v okviru veselega decembra bo v parku Pietro Coppo vsak dan med 25. in 29. decembrom, s pričetkom ob 17. uri. Začelo se bo z obiskom Božička in škratov, sledil bo nastop Lee Sirk trio. 26. decembra se bodo predstavili talenti dveh osnovnošolskih in ene srednješolske rokerske skupine. Slišali pa bomo tudi izolskega reperja, ki ustvarja pod imenom DRILL. Otroke bosta zabavali maskoti Disneyjevih junakov. Naslednji dan bo naše najmlajše obiskal čarodej Roman Frelih, sledila pa bo glasbena zabava s skupino Trio Turn on Irish. Gledališko predstavo Mali polhec in njegov prvi Božič, nastop ženskega kvarteta Kresnice in koncert Igorja Lije si bodo obiskovalci ogledali 27. decembra, v petkovem popoldnevu pa bo glasbena animacija z Andrejo Župančič, DJ Bolkom ter maskoti Disneyevih junakov, ki bosta znova zabavali najmlajše. V času veselega decembra bo v parku med 16. in 20. uro tudi božično-novoletni sejem s ponudbo domačih izdelkov. Od 26. do 29. decembra od 20. ure naprej pa Decembrska zmrzal na Ljubljanski ulici.

Slovo od Dedka Mraza ter silvestrovanje

Predzadnji dan v letu bo 18. uri na Manziolijevem trgu slovo od Dedka Mraza skupaj z maskotami Disneyjevih junakov. Sledil bo nastop dveh glasbenih skupin Klapa Isolana in Krkoč connection ter zaključek s skupino Ne me jugat. Na Manziolijevem trgu se bo odvilo tudi silvestrovanje, na katerem bo za zabavo poskrbela skupina Primorski fantje.

Foto: Festival penin v Kristalni dvorani Kempinski

Koper

Magični december v Kopru

V teh dneh na Titovem trgu postavljajo pod za več kot 300 kvadratnih metrov veliko drsališče, ki ga bodo s prireditvijo ob simboličnem vstopu v Magični december odprli v petek, 1. decembra, ob 17. uri. Ob drsališču ne bo manjkala praznična gostinska ponudba in vsakodnevni brezplačni bogat spremljevalni program. Tako se bodo v sklopu Magičnega decembra na različnih prizoriščih starega mestnega jedra kot tudi v številnih krajih na podeželju občine odvili številni pevski in plesni nastopi, koncerti, predstave in drugo praznično dogajanje.

Najmlajše bo razveselil predvsem obisk dobrih mož – Miklavža ob odprtju Miklavževega sejma, 6. decembra, Božička, ki bo Koper obiskal 23. decembra s predbožičnim koncertom Alye, in dedka Mraza 30. decembra, ko bodo pripravili tudi Silvestrovanje za otroke, ki ga bo popestril nastop skupine BQL. Med 6. in 10. decembrom pa bo dogajanje v mestu še dodatno popestril Miklavžev sejem, ki ga bodo postavili na trgu ob Kavarni Triglav in Čajnici Vanilla ob koprski promenadi.

Foto: Prižig luči v Izoli

Tudi letos bo za vstop na drsališče treba odšteti 1 evro, 1 evro pa bo, enako kot lani, stala izposoja drsalk, medtem ko bodo otroci do 6. leta v spremstvu odrasle osebe lahko drsali brezplačno. Drsališče bo obratovalo vsak dan med 10. in 20. uro, ob petkih in sobotah pa med 10. in 22. uro.

Mestna občina Koper je tudi letos brezplačno drsanje v dopoldanskem času ponudila vsem osnovnim šolam v občini in več kot polovica se je povabilu že odzvala, tako bo tudi letos v drsanju uživalo več kot 1500 učencev druge triade.

Sicer pa velja med večjimi dogodki Magičnega decembra omeniti še koncert Siddharte v športni dvorani OŠ Koper 16. decembra, Caprisov božični koncert 22. decembra v Areni Bonifika, na katerem bo nastopil hrvaški pevec Gibonni, Tradicionalni božično-novoletni koncert Pihalnega orkestra Koper in Pihalnega orkestra Marezige 26. decembra in 31. decembra tradicionalno prireditev v Taverni S Koprom v novo leto 2018.

Piran in Portorož

V petek, 1. decembra, bo park hotela Kempinski Palace Portorož zaživel v veselem decembrskem vzdušju. Turistično združenje Portorož bo že šestič zapored poskrbelo za popestritev dogajanja v piranski občini z božično-novoletno tržnico Vse sladkosti življenja in bogatim prazničnim programom.
 
Program se bo začel ob 16. uri, ko bo nastopil baritonist Neven Stipanov. Najmlajše bo razveselil obisk Miklavža v spremstvu angelčkov, parkeljnov in hudičev. Malo pred 17. uro bo podžupanja Občine Piran mag. Meira Hot slavnostno prižgala praznično osvetlitev, vinska kraljica slovenske Istre Julija Jogan pa bo napovedala 6. Festival penin. Za ovekovečenje prvega decembrskega dne se bodo obiskovalci lahko fotografirali na fotostojnici z raznimi šaljivimi pripomočki, kot so jelenovi rogovi in božične čepice, ter si fotografijo odnesli s seboj za spomin. Za glasbo v živo bo od 18. ure dalje poskrbela skupina Popgaraž.
 
Obiskovalci se bodo lahko sprehodili med stojnicami s ponudbo tipičnih izdelkov in poskusili kulinarične dobrote, ki pogrejejo v mrzlih decembrskih dneh. Manjkali ne bodo pečen kostanj, jota, palačinke, fritule, čaj, kuhano vino in druge dobrote ter ponudba unikatnih daril za decembrsko obdarovanje najbližjih.
 
Dogajanje na tržnici se bo nadaljevalo v soboto, 2. decembra. Ob 16. uri bo otroke razveselila predstava Zimski lunapark v izvedbi Teatra Cizamo, sledil pa bo koncert Žige Rustja s skupino. V nedeljo, 3. decembra, bo ob 17. uri koncert skupine Lush Hush, ki v park vabi s pop-rock ritmi.
 
V decembru se bodo v parku zvrstili še koncerti skupin Vagabunda, Muzke in dua Brane & Saša, nastopil bo Mešani pevski zbor Obalca in skupina mandolinistov Serenate, za plesne ritme pa bo poskrbel Magic Secret disco. Otroci si bodo lahko ogledali še Čupakabrin cirkus & ognjeni show (23.12.) ter Božični pridnometer z obiskom Božička (24.12.). Tržnica bo postala osrednji prostor za druženje s prijatelji vsak vikend, vključno s petki, od 22. decembra do 2. januarja pa bo odprta vsak dan. Vsi dogodki v parku bodo brezplačni.
 
Čudovita Kristalna dvorana hotela Kempinski Palace Portorož bo 26. decembra gostila 6. Festival penin. Slovenski vitezi vina bodo razglasili najboljšo penino Portoroža 2017. Za glasbeno kuliso bo poskrbela Alenka Godec s skupino.
 
Vse decembrske prireditve bodo objavljene v knjižici, ki jo bo izdalo Turistično združenje Portorož. Dostopna bo v turističnih informativnih centrih, po pošti pa bo poslana tudi na vsa gospodinjstva v občini Piran.

 

Druge decembrske prireditve v Portorožu in Piranu

 

V Portorožu in Piranu se v prazničnem mesecu obetajo tudi drugi dogodki. Božično-novoletni tržnici bosta organizirani tudi na Bernardinu (23. 12. – 2. 1.) in na Tartinijevem trgu v Piranu (24. 12. – 6. 1.), 23. decembra pa lahko obiščete Sejem starin, domače obrti in darov narave. V Gledališču Tartini bo 15. decembra plesna pravljica Hrestač, 16. decembra praznični koncert Pihalnega orkestra Piran, 29. decembra pa koncert 3 Big Band Orchestra z Darjo Švajger. Avditorij Portorož vabi 21. decembra na Gala božično-novoletni koncert Orkestra Slovenske filharmonije. V Piranu si lahko med 17. decembrom in 6. januarjem ogledate Jaslice v piranskih cerkvah. Na Tartinijevem trgu bodo med 27. in 30. decembrom Novoletne predstave za otroke, 31. decembra pa bo otroke obdaril Dedek Mraz na piranskem svetilniku. Novo leto bodo v Piranu na Tartinijevem trgu pričakali s skupino Big Foot Mama in Isaacom Palmo. Naslednji dan bo na portoroški plaži potekal že tradicionalni Novoletni skok v morje, sledil bo veličasten ognjemet in koncert Isaaca Palme.