GOSPODARSTVO IN TURIZEM

Naj živi turizem!

Skupaj s soncem, porastom temperatur ozračja in morja se seveda pričenja tudi turistična sezona.

V Izoli smo se jo lotili z vsemi silami, ki bodo v naše mesto pritegnile trume in množice turistov, željnih oddiha in razvedrila ter nečesa drugačnega. Zato imamo muzej, ki je že slabe pol leta zaprt, saj zaprtega muzeja ne moreš občudovati kjerkoli. Samo mi imamo Parenzana magic – zdaj je, zdaj je ni.

Umetniškim ateljejem smo pred sezono, zopet kot je treba, povečali najemnine iz simboličnih v tržne, saj bodo umetniki čez poletje zagotovo tako obogateli, da je dosti bolje, da prispevajo v občinski proračun kot v svoje nepremičnine na Karibih. Če bodo zaprli, bodo pač zaprli, in turisti si bodo lahko ogledali, kje so včasih umetniki delovali. Skoraj kot da bi se odpravili po poteh Vincenta van Gogha. Za tiste, za katere smo pa Prepričani, da imajo nekje skrite račune ter nam utajujejo davke od silnega premoženja, pa smo pripravili kar osemdnevni plan izselitve, ker se ne bomo pustili izigrati.

Turisti se sicer lahko še vedno odpravijo po ulicah in občudujejo zelišča, ki so jih prebivalci nabavili in posadili samoiniciativno ter s svojimi sredstvi, ampak vsi moramo prispevati k temu, da bo naše mesto čim lepše, kajne? Še vedno imamo Svetilnik, v zadnjih nekaj letih kar nekajkrat pretlakovan, na novo narejen in nato znova vrnjen v prvotno stanje, s čudovito potjo, po kateri ne moreš niti z otroškim niti z invalidskim vozičkom, s prhami, kjer zaračunavamo vodo, imamo pa čudovit sončni zahod in zagotovo največ razbitega stekla na kvadratni meter.

Pa še zato bi morali biti ljudje srečni, ker se ga da predelati v čudovite mozaike. Če že ne bo več umetnikov, lahko kar na plaži izdelate svojo umetnino.

Kot se da razbrati med vrsticami, naša prihodnost leži v turizmu. Tovarn namreč ni več, podjetniki se selijo v druga mesta, ampak to nas ne zanima preveč. Izola je namreč samo ena in bo vsak trenutek meka svetovnega turizma, ker smo pač simpatični. Drugega ne potrebujemo. Naši vodilni za vsak slučaj itak živijo drugje. Nek izhod v sili namreč morajo imeti, če se vse skupaj izjalovi.

Ja, turizem je naša prihodnost. Za nekatere malo bolj, za odhajajoče umetnike, bivše delavce in vse Izolane na robu bankrota malček manj. Ampak na koncu se vse izravna, kajne?

Barbara Motoh