SKUPNO BRANJE

Nacionalni mesec skupnega branja za dvig bralne pismenosti in kulture

Ljubljana, 6. september 2018
Med 8. septembrom, ko obeležujemo svetovni dan pismenosti, in 8. oktobrom, ko se bo sklenil Teden otroka, bo potekal prvi Nacionalni mesec skupnega branja. Pripravljajo ga organizacije, ki se tako ali drugače ukvarjajo s knjigo in z branjem, s pomočjo več kot štirideset partnerjev in podpornikov, med katerimi so tudi občine, univerze in različna društva. Cilj projekta pa je dvigniti bralno kulturo in bralno pismenost med Slovenci.

Foto: Bralno društvo Slovenije

Številne ustanove s področja bralne kulture in razvoja bralne pismenosti že desetletja pripravljajo različne programe in dejavnosti za vse generacije. Letos pa bodo prvič povezane in organizirane v sklopu Nacionalnega meseca skupnega branja. Z njim si želijo prispevati k boljšemu prepoznavanju pomena bralne pismenosti in bralne kulture na nacionalni ravni ter omogočiti celovitejšo nacionalno skrb za to pomembno področje.

Nacionalni mesec skupnega branja se vključuje tudi v gradnjo nacionalne mreže, ki se na podlagi predloga Nacionalne strategije za razvoj bralne pismenosti vzpostavlja že v letošnjem letu. Dolgoročni cilj nacionalne mreže je dvig bralne kulture in bralne pismenosti vseh prebivalcev v Sloveniji, v slovenskem zamejstvu in med Slovenci po svetu.