SLOVESNA AKADEMIJA

Na slovesni akademiji razglasili častni doktorici Univerze na Primorskem

Koper, 19. marec 2018
V četrtek, 15. marca, je v protokolarni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru potekala 15. slovesna akademija Univerze na Primorskem. Na njej je rektor prof. dr. Dragan Marušič podelil 17 priznanj in nagrad.

Foto: Alen Ježovnik

Kot so sporočili s primorske univerze, je rektor Marušič profesorjem, študentom in zaposlenim na univerzi in njenih članicah podelil naziva častni doktor, zlato plaketo, častno listino, nagrade za znanstveno in pedagoško odličnost ter priznanja »Srečko Kosovel« in »Univerze na Primorskem« za študente. Prvič so bili za dosežke in uspešno delo v preteklem letu nagrajeni tudi strokovni sodelavci.

Foto: Alen Ježovnik

Najvišji naziv je letos pripadel dvema novima častnima doktoricama; dr. Cheryl E. Praeger in Metki Krašovec.

Izjemna znanstvenica s področja matematike, redna profesorica dr. Cheryl E. Praeger z Univerzo na Primorskem sodeluje že od leta 2003. Velik del njene znanstvene kariere predstavlja delo na The University of Western Australia.

Ugledna slovenska akademska slikarka Metka Krašovec je naziv častne doktorice prejela za izjemne dosežke na področju umetnosti in za celotni opus, ki predstavlja vrhunski prispevek k razvoju slikarstva v slovenskem in mednarodnem prostoru. Ob podelitvi častnega priznanja je Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem v sodelovanju z gospodom Andrejem Medvedom, Galerijo Meduza in kustosom Arnetom Brejcem iz Galerije Equrna organizirala razstavo njenih del iz zasebne zbirke, ki si jih lahko ogledate do 23. marca v koprski Galeriji Meduza.

V imenu Metke Krašovec je zaradi njene odsotnosti priznanje prevzel kustos Arne Brejc, ki je prebral tudi zahvalo nagrajenke. V njej je prejemnica zapisala, da se za častni naziv zahvaljuje, hkrati pa je počaščena, da je v tako imenitni družbi nagrajencev.

“Kot majhen drobec naj pa še povem, zakaj mi je tako ljubo, da mi je to priznanje dala Univerza na Primorskem. Morje in Primorska sta bili od nekdaj zame ključni inspiraciji in motiv za moje slikarstvo,” je še dodala.

Prisotne je najprej pozdravil in nagovoril gostitelj dogodka, rektor prof. dr. Dragan Marušič, so v nadaljevanju zapisali v sporočilu za javnost primorske univerze. V svojem nagovoru je izpostavil očiten napredek znanosti s povečevanjem števila in kakovosti publikacij, ki nosijo avtorstvo Univerze na Primorskem, ter izobraževanja, ob tem pa dodal pomen notranje organiziranosti, študentske skupnosti in okolja, ki skupaj tvorijo pet domen delovanja univerze.

»Pri notranji organiziranosti smo na zelo dobri poti. Ko nam bo še Nakvis odobril več kot leto dni staro vlogo o prekvalifikaciji edinega preostalega inštituta v fakulteto oziroma doktorsko šolo, bomo končno postali prava univerza. Univerza, kjer se raziskovanje vrši, kjer mu je mesto – na fakultetah. S pripravo inovativne rešitve hitrejšega vključevanja študentov in študentk na delovni trg orjemo ledino tudi na področju širšega delovanja študentske skupnosti,« je povedal dr. Marušič.

Slavnostni govorec Andrej Medved, filozof, umetnostni zgodovinar in kritik, pesnik in prevajalec, dolgoletni – danes upokojeni – kustos in umetniški vodja Obalnih galerij, je spregovoril o umetnosti, o današnjem slikarstvu in o medijski umetnosti, pri čemer je izpostavil vodilne v slovenskem slikarstvu danes: Emerika Bernarda, Živka Marušiča, Metko Krašovec, Marka Jakšeta, med mlajšimi pa Suzano Brborović, Niko Zupančič, Marušo Šuštar in Iro Marušič.

Foto: Alen Ježovnik

Na 15. Slovesni akademiji Univerze na Primorskem so podelili še zlato plaketo za visokošolskega učitelja oz. znanstvenega delavca Univerze na Primorskem, ki jo prejel prof. dr. Igor Saksida.

Priznanje »svečana listina mlademu visokošolskemu učitelju oz. sodelavcu ali znanstvenemu delavcu oz. raziskovalnemu sodelavcu Univerze na Primorskem« je za posebno prodornost in odličnost dosežkov na področju znanstvenega in pedagoškega dela prejel doc. dr. Borut Fonda.

Nagrado za pedagoško odličnost za visokošolskega učitelja Univerze na Primorskem za študijsko leto 2016/2017 sta prejela doc. dr. Armand Faganel in doc. dr. Silva Bratož.

Nagrado za znanstveno odličnost za leto 2016 za področje naravoslovja in tehnike je prejel prof. dr. Enes Pasalic, za področje družboslovja in humanistike pa prof. dr. Štefan Bojnec.

Nagrado »Srečko Kosovel za študente Univerze na Primorskem« so prejeli dr. Marina Volk – na predlog Pedagoške fakultete za izredne dosežke pri pripravi doktorskega dela z naslovom »Medpredmetne povezave v prvem vzgojno-izobraževalnem obdobju osnovne šole z vključevanjem informacijsko-komunikacijske tehnologije« pod mentorstvom prof. dr. Mare Cotič in somentorstvom prof. dr. Andreje Istenič Starčič, Erika Gregorič, mag. – na predlog Fakultete za humanistične študije za izredne dosežke pri pripravi magistrskega dela z naslovom »Pisanje fantazijskega romana Legenda o Swordrei: Od izkušnje v sanjah do knjižnega dela / Nascita di un tomanzo Fantasy La leggenda di Swordrei: Dall’esperienza onirica all’opera letteraria« pod mentorstvom izr. prof. dr. Nives Zudič Antonič in somentorstvom doc. dr. Barbare Baloh in Santin Sodin – na predlog Fakultete za turistične študije Turistice za diplomsko delo z naslovom »The formation of a »cosmic nation«. How may art and culture define space tourism / Formacija »kozmične nacije«. Kako umetnost in kultura definirata vesoljski turizem« pod mentorstvom doc. dr. Irene Weber.

Priznanji »Univerze na Primorskem za študente Univerze na Primorskem« za nadpovprečne dosežke na področju obštudijskih dejavnosti in prispevek k prepoznavnosti Univerze na Primorskem na mednarodni in nacionalni ravni sta na predlog Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije in Pedagoške fakultete prejela Luka Pavlović in Matija Jenko.

Zahvale Univerze na Primorskem strokovnim sodelavcem so za uspešno delo in izjemne dosežke v preteklem letu prejeli mag. Frenk Mavrič, Orijana Gregorič, Nataša Škorja Djikanović in Sanja Karas.

Slavnostni dogodek so glasbeno popestrili pevke in pevci Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem pod taktirko Ambroža Čopija in člani Slavnostnega orkestra.

Povezane vsebine:

Spletna galerija za spodbujanje kreativne kulture mladih

Najbolj me veseli, če lahko nekomu pomagam razviti najboljšo verzijo sebe

Socialni eksperiment “Gledam, (ne) vidim”