TURISTIČNI HACKATHON

Na prvem vseslovenskem turističnem hackathonu slavili tudi Primorci

Koper, 28. oktober 2017
V okviru letošnjih Dnevov slovenskega turizma je potekal tudi prvi vseslovenski turistični hackathon Slovenija za 5-zvezdična doživetja. Dvodnevno tekmovanje skupin v reševanju poslovnih izzivov je organizirala Slovenska turistična organizacija v sodelovanju s CorpoHub, na njem pa je sodelovalo 90 udeležencev. Med štiri zmagovalne ekipe so se uvrstili tudi predstavniki iz slovenske Istre.

Foto: STO

Izziv je bil usmerjen k inovativnemu povezovanju turizma in kulture v 5–zvezdična doživetja – produktov z višjo dodano vrednostjo. Pod kulturo so uvrstili življenjski slog, ki povezuje kulinariko, prepričanja, običaje, folkloro in druge tradicije destinacije, kreativne industrije, kot so moda, oblikovanje, film, mediji in zabava, dediščinski turizem, ki se navezuje na dosežke preteklosti in turizem umetnosti, ki se poleg umetniških presežkov iz različnih obdobij preteklosti navezuje na sodobno kulturno produkcijo, torej na uprizoritvene in vizualne umetnosti, sodobno arhitekturo, literaturo, glasbo, ipd.

Eno od ekip so sestavljali tudi zaposleni na Turistični organizaciji Koper, ki so predstavili idejo Outstanding Spring Pleasure, druga ekipa iz slovenske Istre, ki so jo sestavljali Mateja Hrvatin Kozlovič (Hiške slovenske Istre), Janja Novoselc (Kaspr), Urška Križman Vižintin (IstraTerra), Simon Hrvatin (Re-tel d.o.o.) in dr. Samo Božič (BLCKB d.o.o.), pa so se z idejo Istrian Golden, Heritage & Experience uvrstili med zmagovalce.

Foto: STO

»Izhajali smo iz podatka, da je leta 2016 s potniškimi ladjami v Koper prišlo 80.000 potnikov. Po raziskavi potniki med postankom v povprečju porabijo 78 evrov na osebo, zato smo razmišljali, kako dvigniti to porabo. Odločili smo se, da zanje pripravimo ekskluzivno doživetje, ki je namenjeno parom in zajema od prikaza lova na tartufe, do spoznavanja gastronomske kulturne dediščine skupaj s Šavrinko , do cooking showa s 5-hodnim menijem,« je pojasnila vodja zmagovalne ekipe Mateja Hrvatin Kozlovič. Ostali zmagovalci so bili ekipa Srečni Gams s projektom Simple Luxuries, Zgodbarji iz Laškega s projektom Spremeni tok zgodovine in Sloveniatripping, ki je svoj izziv poimenovala Enrich Your Travel.

Štiri zmagovalne ekipe, ki so prepričale strokovno žirijo, so osvojile celoletni coaching in denarno nagrado v vrednosti 1000 evrov za zagon idej.

Povezane vsebine:

Zlato priznanje Kopru v kategoriji večjih mest in Izoli v kategoriji turističnih krajev

Koper je nova Evropska destinacija odličnosti!

AJPES vzpostavlja Register nastanitvenih obratov in aplikacijo eTurizem

Istra je izjemen, a nadvse občutljiv potencial

NF