38. FESTIVAL MMS

Na odru 38. Melodij morja in sonca slavila Lea Sirk

Portorož, 15. julij 2018
Zmagovalna skladba 38. festivala Melodij morja in sonca je postala Moj profil v izvedbi Lee Sirk, ki je prejela tudi nagrado strokovne žirije za najboljšo glasbo. Nagrada za najboljšo izvedbo je šla v roke Manci Špik za skladbo Kjer pomol poljubi morje, najboljše besedilo je po mnenju žirije imela skladba Kanela, ki ga je napisal avtor in izvajalec Bogdan, nagrado Danila Kocjančiča za najboljšega debitanta pa so člani žirije podelili skupini Proteus za skladbo Odklop.

Foto: Zmagovalci 38. festivala MMS, avtor: Katja Kodba

Festival, ki je svoj dom našel v poletno obarvanem Portorožu, je letos potekal že 38., s prvimi koraki v objemu morja in sonca pa se je preizkusil pred natanko štiridesetimi leti. Štiri desetletja dolgo življenje festivala je igralo glavno vlogo v tokratnem šov programu, v katerem so se posvetili očetu Melodij morja in sonca, lani umrlemu Bertiju Rodošku.

Osrednje odrske luči portoroškega amfiteatra so bile sicer namenjene štirinajstim izbranim izvajalcem, ki so občinstvu v Avditoriju in tistim pred televizijskimi sprejemniki predstavili prav toliko novih skladb. Zanje so poleg gledalcev glasovale radijske postaje in strokovna žirija, ki so jo sestavljali Marta Zore, Patrik Greblo, Dajana Makovec, Alesh Maatko in Damjan Levec – Emperatrizz. Končni seštevek je bil najbolj naklonjen Lei Sirk, ki je prejela največ točk žirije in občinstva v Avditoriju, skladba Moj profil pa je prejela še nagrado strokovne žirije za najboljšo glasbo, ki se je bo razveselil avtor Tomy Declerque.

»Zdelo se mi je, da bo skladba kot iz vesolja, ker ni vsebovala besed morje, sonce, poletje, barke, poljubi in ljubim te – vse to, kar bi morala skladba za MMS vsebovati. Želela sem nastopiti z drzno vsebino. Glede na to, da je moje glavno občinstvo mladina, sem želela napisati skladbo, ki se bo dotaknila prav njih. Ta festival je bolj za starejše občinstvo kot za mlajše, ampak se je nabralo takšno povprečje točk, da sem lahko zmagala,« je po zmagi dejala Sirkova.

Foto: Zmagovalka 38. festivala MMS, Lea Sirk, avtor: Katja Kodba

Na oder 38. Melodij morja in sonca je kot prva stopila dobra znanka festivala in priljubljena primorska pevka Steffy, ki je s skladbo Pa sem šla prepričala radijske postaje, za njo pa se je v vlogi pevca prvič preizkusil prav tako domačin Bogdan. Glasbenik, ki je doslej bil vajen sedeti za bobni in igrati v rockerskih ritmih, je pred domačim občinstvom želel predstaviti posebno zgodbo, ki pomeni nekakšno slovo od dosedanje življenjske poti. Zgodba namreč govori o leta 2016 zaprtem legendarnem lokalu na portoroški plaži Kanela, ki ga je vse od leta 1992 vodila njegova družina. Zgodba se je očitno dotaknila tudi člane strokovne žirije, saj so Bogdanu namenili nagrado za najboljše besedilo.

“Všeč mi je, da sem se uvrstil na MMS in tu predstavil skladbo, s tem pa pokazal svoje občutke in sebe v tej luči, ker sem prvič v življenju stal kot ‘frontman’ z mikrofonom v roki. In to je zame potrditev. Predvsem pa želim to še naprej početi v življenju,” je dejal Bogdan po festivalu.

Foto: Zmagovalka 38. festivala MMS, Lea Sirk, avtor: Katja Kodba

Nagrada strokovne žirije za najboljšo izvedbo je romala v roke Mance Špik, ki je s skladbo Kjer pomol poljubi morje osvojila največ točk v telefonskem glasovanju, a tako kot pred dvema letoma, ko je na istem odru nastopila s Kvartopirci, ponovila pristanek na drugem mestu.

»Zelo privoščim zmago Lei in sem zelo ponosna nanjo. Ona je bila do leta 2018 poraženka. Jaz sem že zmagala na tem festivalu leta 2007 s skladbo Baila, baila baila in vračam se na festival, da si napolnim dušo s tem odrom. Čaroben je. Ljudje so super,« je svoje zadovoljstvo izrazila Špikova.

Foto: Dobinik nagrade za besedilo, Bogdan, avtor: Katja Kodba

Nagrade Danila Kocjančiča za najboljšega novinca se je razveselila skupina Proteus, ki je na koncu pristala na 11. mestu.

“Smo razmeroma nova skupina in je nagrada priznanje, da gremo v pravo smer. Mi smo ustanovili skupino, ker radi igramo to glasbo in se super razumemo. Nismo imeli velikih ciljev. To, da nas je strokovna žirija izbrala za obetavne izvajalce, nam pomeni veliko potrditev, da nadaljujemo ustvarjanje in pripovedujemo svojo zgodbo,”je povedala pevka skupine, Pikaja.

V šov programu, ki je pospremil čas oddaje glasov, so nastopili Oto Pestner, ki je zapel zmagovalno skladbo MMS 1979 »Tople julijske noči« in skladbo »Nazaj v Metropol«, Klemen Orter je zapel zmagovalno skladbo MMS 2000 »Črta« in skladbo MMS 2016 »Zaprta v grad«, Isaac Palma pa zmagovalno skladbo MMS 1984 »Portorož 1905« in skladbo z naslovom »Dve besedi«. Besedilo za šov program v verzih je tudi letos spisal Drago Mislej Mef, bral pa ga je igralec Primož Forte.

Pred začetkom festivala so v avli Avditorija odprli pregledno razstavo ob 40. obletnici prve izvedbe festivala, ki so jo oblikovali študentke Fakultete za turistične študije iz Portoroža. Pod mentorstvom Tomija Brezovca in v sodelovanju s kolegi Fakultete za humanistične študije so na ogled postavili bogato bero različnih nosilcev zvoka, promocijskega gradiva, plakate in celo nekaj oblek, ki so jih posebej za to priložnost posodili nekateri zmagovalci festivala.

Nataša Fajon

Povezane vsebine:

Današnji predfestivalski večer MMS odpade

Spoznali smo prvih pet izbrancev letošnjega MMS

Bogdan Sojič: »Kanela je hitro postala rock’n’roll tempelj sredi Portoroža.«