OPOZORILO POLICIJE

Na obali opazili več lažnih zbiralcev prostovoljnih prispevkov

Koper, 13. julij 2018
V minulih dneh se je na številko 113 oglasilo več občanov z obvestilom o osebah, ki v mestnih središčih in neposredni bližini nakupovalnih centrov na območju Kopra, Izole in Pirana zbirajo prostovoljne prispevke. Neznanci se pretvarjajo, da so gluhonemi, mimoidoče pa nagovarjajo, naj prispevajo denar za invalidne otroke.

Foto: YT

Kot so sporočili s Policijske uprave Koper, so včeraj policisti PP Izola izsledili dva državljana Romunije, ki sta pod pretvezo gluhonemnosti zbirala prostovoljne prispevke. Ker je bilo njuno dejanje v nasprotju s 5. členom Zakona o varstvu javnega reda in miru (ZJRM-1) so jima policisti izrekli globo.

5. člen Zakona o varstvu javnega reda in miru, ki ureja zbiranje prostovoljnih prispevkov, določa, da lahko slednje zbirajo nepridobitne pravne in fizične osebe, ki pa morajo imeti dovoljenje upravne enote. Navedeno seveda ne velja za verske skupnosti, ko prostovoljne prispevke zbirajo v svojih prostorih za verske namene.

Kazenska sankcija za protizakonito zbiranje prispevkov znaša od 104,32 do 208,65 EUR (fizična oseba), od 417,29 do 834,59 EUR (pravna oseba in samostojni podjetnik) ter od 208,65 do 417,29 EUR (odgovorna oseba).

Foto: YT

“Če nekdo na javnem kraju na vsiljiv ali žaljiv način koga nadleguje z beračenjem za denar ali druge materialne dobrine, pa se kaznuje z globo v višini 41,73 EUR, kot to določa 9. člen ZJRM-1. Prekršek po tej določbi je storjen, če oseba vznemirja osebe s svojimi aktivnimi dejanji (vlačenje za obleko, zmerjanje, prijemanje za roke, itd), če oseba zgolj stoji na mestu in prosi za denar, prekršek po tem členu ni storjen,” so še pojasnili na policijski upravi.

Občanom svetujejo naj pred izročitvijo prostovoljnega prispevka od osebe zahtevajo dovoljenje upravne enote. Če oseba tovrstnega dovoljenja nima, je njeno početje protizakonito. Če oseba pokaže dovoljenje, pa občan posumi, da ni pristno oz. originalno, naj o tem nemudoma obvesti policijo na številko 113 in poda čim bolj podroben opis oseb in morebitnih vozil, s katerimi so se odpeljali s kraja, saj je za tovrstne osebe značilno hitro menjavanje lokacij, s čimer se izognejo policiji.

Policija občanom še svetuje, naj se pri tem ne izpostavljajo po nepotrebnem, saj gre v večini primerov za dobro organizirane kriminalne združbe, ki praviloma ne delujejo individualno temveč v skupini. Če zbiranje prostovoljnih prispevkov postane preveč nasilno ali žaljivo, naj se občani kontaktu z osebo izognejo, tako da se premaknejo v bližino drugih oseb in o tem nemudoma obvestijo policijo.