19. FORUM TOMIZZA

Na letošnjem Forumu Tomizza o azilu

Koper, 14. maj 2018
Od srede do petka bo v Trstu, Kopru in Umagu potekalo mednarodno obmejno srečanje Forum Tomizza. Rdeča nit letošnjega, že devetnajstega srečanja je azil. Ta naj bi predstavljal notranje zatočišče intelektualcev pred norostmi trenutnega dogajanja, udeleženci pa se bodo posvetili tudi aktualni družbeni in politični problematiki.

Mednarodno srečanje je nastalo po smrti Fulvia Tomizze, pobudnik zanj pa je bil prav tako istrski pisatelj Milan Rakovac. Začelo se je v Umagu, potem pa so ugotovili, da se delo Fulvia Tomizze tako močno dotika vseh treh istrskih držav, da so srečanja preselili še v Koper in Trst.

Osnovna ideja Milana Rakovca je bila, da bi se istrskemu pisatelju v poklon vsako leto srečevali pisatelji, novinarji, prevajalci, misleci, filozofi, oz. kot je na današnji novinarski konferenci dejala Irena Urbič: “Vsi tisti, ki vedo, da življenje v neki majhni skupnosti in z ograjenim mišljenjem ne pelje nikamor.”

Vodja koprskega dela foruma je izpostavila, da se forum ne osredotoča le na preučevanje pisateljevega opusa, temveč se prav tako odziva na aktualno družbeno resničnost, tako da z razpravo o njej preskakuje najrazličnejše prepreke.

Gostje letošnjega foruma bodo razmišljali o azilu. Slednjega je moč razumeti tudi kot notranji eksil mnogih ustvarjalcev, intelektualcev, ki se umikajo vanj pred norostmi družbenega in političnega trenutka. Njihov umik je po mnenju Urbičeve paradoksalen, saj bi ravno tej razmišljujoči, čuteči in ustvarjalni manjšini morali nameniti več javnega prostora.

Forum se bo v sredo začel v Trstu, kjer bodo pripravili simpozij na temo azila, prireditev pa bo potekala v znamenju spomina na nedavno preminulo Patrizio Vascotto, je pojasnila novinarka in članica Skupine 85 Devana Jovan Lacovich.

V četrtek se bo forum preselil v Koper, kjer bodo o letošnji osrednji temi razpravljali hrvaški dramatik Slobodan Šnajder, sociologinja in kulturna antropologinja Iva Kosmos, umetniški vodja tržaškega gledališča Rossetti Franco Pero, kolumnist Mladine in pisatelj Miha Blažič N’toko, bosansko-hercegovski pisatelj Emir Imamović Pirke in predavatelj na FDV Aljoša Pužar. Kot vsako leto bodo tudi letos pripravili pesniški recital Pesnik na cesti in koncert italijanske zasedbe Stregoni.

V petek bo forum gostoval v Umagu, kjer bodo podelili nagrade za literarni natečaj Lapis Histriae. Po besedah pisatelja in ravnatelja umaške knjižnice Nevena Ušumovića so na natečeju, ki letos poteka trinajstič, na temo azila prejeli kar 107 kratkih proznih del, ki se bodo potegovala za nagrado v višini dobrih 1000 evrov. V Umagu bodo predstavili še hrvaški prevod romana Fulvia Tomizze I rapporti colpevoli (Grešni odnosi), nastopila pa bo hrvaška etno skupina Šćike.

Že jutri pa so v Kopru pripravili predvečer foruma, v okviru katerega bo v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja predstavitev slovenskega prevoda romana “Vrtnice vetra”, avtorice Widad Tamimi. Z zanimivo pisateljico židovsko-palestinskega rodu, ki si je za dom izbrala Ljubljano, se bo pogovarjala Jasna Čebron.

Povezane vsebine:

Z vstopom v svet umetnosti dobiš zatočišče, kjer boš vedno deležen sreče

Jasna Čebron: Vsak odziv na literaturo je pravilen, napačen je samo molk