10. ISTRSKA POVORKA

Na koprski povorki slavile skupine Žbjele siz Dekanov, Zlati cajti, Pajki in Gračiška vala

Koper, 12. februar 2018
Jubilejno, 10. Istrsko pustno povorko si je po ocenah organizatorjev ogledalo več kot 17 tisoč ljudi. Med zmagovalce so se letos vpisale Žbjele siz Dekanov, Zlati cajti, Pajki in Gračiška vala.

Foto: Jaka Ivančič

V soboto je bilo osrednje prizorišče karnevalskega dogajanja v Kopru, kjer so pripravili 10. Istrsko pustno povorko. Kot so sporočili s koprske turistične organizacije, se je pustno dogajanje v mestu začelo že v jutranjih urah, ko so v Taverni pripravili pustno plesno rajanje s Plesnim centrom Fiona, po vsem mestu pa je dišalo po krofih, fritulah, kroštolih in drugih pustnih dobrotah, ki so jih nudili na stojnicah. Največ zanimanja med obiskovalci je seveda požela jubilejna Istrska pustna povorka, ki je tudi letos štartala s parkirišča ob stadionu Bonifika in se vila po Pristaniški ulici do cilja na trgu ob Upravi za pomorstvo. Letošnje povorke se je udeležilo kar 14 pustnih skupin z vozovi, 8 skupinskih mask in 3 etnografske pustne skupine s skupaj 800 udeleženci, ki jim tudi letos ni zmanjkalo kreativnosti. Tako smo med udeleženci lahko videli pajke, čebele in »žbjele«, Simpsonove, smeškote, mešančke in številne druge zanimive pustne šeme, pa tudi maske, ki jih je navdihnilo aktualno družbeno-politično dogajanje v državi, kot sta denimo problematika drugega tira in arbitražnega sporazuma. Med etnografskimi maskami smo lahko občudovali kurente in istarske rožare.

Foto: Jaka Ivančič

Foto: Jaka Ivančič

Po besedah organizatorjev komisiji nista imeli lahkega dela. Na koncu so strokovno komisijo najbolj prepričali člani Turističnega kulturnega in športnega društva “Kraški rob” Črni Kal s skupinsko masko Zlati cajti in člani Turističnega društva Dekani, ki so z Žbjelami siz Dekanov zmagali v kategoriji pustnih vozov. Komisija, sestavljena iz predstavnikov pustnih skupin in vozov, pa je letos v kategoriji pustni vozovi za zmagovalce okronala TŠKD sv. Miklavž Gračišče z vozom Gračiška vala, v kategoriji skupinskih mask pa so za zmagovalce razglasili člane Turističnega društva Hrvatini s skupinsko masko Pajki.

Ob prvi okrogli obletnici povorke je vodja Turistične organizacije Koper mag. Tamara Kozlovič v imenu Mestne občine Koper Turističnemu društvu Dekani, Pihalnemu orkestru Marezige in Prijateljem pusta iz Čežarjev podelila posebne zahvale za desetletno zvesto sodelovanje na Istrski pustni povorki in pršute, s katerimi bodo lahko proslavili ta pomemben jubilej.

Sodeč po razigranem vzdušju v mestu, h kateremu so prispevali tudi člani Tria Teci, teci, in po številu obiskovalcev, ki naj bi jih po ocenah organizatorjev bilo več kot 17 tisoč, se je tudi 10. Istrska pustna povorka vpisala med vse številnejše več kot uspešno izpeljane prireditve Mestne občine Koper, so še zapisali na koprski turistični organizaciji.

Povezane vsebine:

Konec tedna v znamenju 10. Istrskega karnevala

Carnevale a Pirano / Pust v Piranu

Do konca januarja se lahko prijavite na Istrski karneval