AKTUALNO

Na info točki DrogArta omogočajo tudi testiranje psihoaktivnih substanc

V Kopru so pred kratkim še izboljšali aktivnosti za zmanjševanje škode, ki jo povzroča uporaba prepovedanih drog. V Kidričevi ulici 43 (e-kavarna Pina) je namreč od junija na voljo info točka, kjer lahko vsakdo dobi informativne materiale in odgovore na vprašanja, povezana z uporabo ter neželenimi učinki drog in alkohola. Info točko je odprlo združenje DrogArt na pobudo Brine Plavšič, študentke biopsihologije, ki v združenju dela kot prostovoljka.

Foto: partyinfo.si/

Združenje DrogArt, s sedežem v Ljubljani, deluje že skoraj 20 let. Namen organizacije je zmanjševanje tveganj in škodljivih posledic, ki so povezane z uporabo drog in alkohola med mladimi. Lokalna terenska ekipa v Kopru bo na obali izvajala aktivnosti, kot so prisotnost na različnih dogodkih in zabavah, informiranje o zmanjševanju škode pri uporabi substanc ter nudenje podpore uporabnikom.

“Odkar delam v združenju DrogArt sem opazila, da je problematika uporabe prepovedanih substanc na obali zelo velika. Prav tako veliko mladih eksperimentira z različnimi oblikami drog, zato se mi je zdelo nujno, da tem ljudem omogočimo brezplačno testiranje, s pomočjo katerega se uporabniki seznanijo s sestavo snovi, ki jo uživajo. Združila sem moči z DrogArtom in pod njihovim okriljem ter vodstvom ustanovila informativno točko na obali,” je povedala Brina.

Info točka na Kidričevi 43 obratuje ob četrtkih od 19.00 do 21.00 in petkih od 16.00 do 18.00. Za morebitna vprašanja ali informacije lahko pokličete na številko 030 384 001, pišete na email: brina(at)drogart.org ali obiščete spletno stran www.drogart.org.


Na info točko v prostorih e-kavarne Pina se lahko obrnejo vsi, ki si želijo več informacij o delovanju DrogArta ali pa imajo kakršna koli vprašanja, povezana z uporabo ter neželenimi učinki drog in alkohola. Med aktivnostmi info točke je še posebej pomembna storitev testiranja psihoaktivnih substanc, ki do sedaj v Kopru ni bila na voljo. Substance lahko namreč vsebujejo neželene primesi, med katerimi so nekatere zelo nevarne. Možno je tudi, da kupljena snov ni tisto, kar uporabniki pričakujejo, to pa pomeni drugačne učinke in tveganja ter večjo možnost zastrupitve ali predoziranja. Testiranje lahko izvedejo s hitrimi barvnimi reagenti ali pa vzorec pošljejo na laboratorijsko analizo, oboje pa je povsem anonimno in brezplačno.

“Testiranje substanc, ki jih posamezniki konzumirajo, je ključno pri zmanjševanju škode. Določena droga lahko vsebuje veliko različnih primesi, nekatere so tudi v zelo majhnih dozah smrtno nevarne, zato je pomembno, da posameznik preveri, kaj uporablja, je o pomenu testiranja povedala Brina.

NF