STREHA NAD GLAVO

Na delovnem taboru bodo pomagali dograditi hišo

Koper, 30. julij 2018
Od nedelje, 29. julija, do sobote, 4. avgusta, bo v vasi Priječani v Bosni potekal delovni tabor Streha nad glavo. Mojstri in dijaki Škofijske gimnazije Vipava bodo ob pomoči predstavnikov Škofijske karitas Banjaluka pomagali dograditi hišo družini, ki jo je poleg revščine doletela še nesreča.

Foto: Karitas

Kot so sporočili iz koprskega Karitasa, je bilo najprej dogovorjeno, da bodo pomagali pri urejanju doma starejšima moškima, vendar se je pojavila nova, hujša stiska. Pred dvema mesecema je namreč zaradi infarkta umrla 33–letna mama, tako da je oče ostal sam s petimi majhnimi otroki – najmlajši ima 6 mesecev, najstarejša hčerka pa 11 let. Oče je bil občasno zaposlen, sedaj pa je zaradi otrok doma. Hiša je v slabem stanju, socialna služba mu je naročila, da zgradi vsaj še eno sobo, drugače mu bodo vzeli otroke. Škofijska karitas Koper je iz zbranih sredstev v postni akciji »Ne pozabimo« že nakazala 8.000 EUR za nakup materiala, Škofijska karitas Banjaluka je z gradnjo že začela, tako da bodo v tem tednu prostovoljci postavili prizidek pod streho.

Foto: Karitas

Škofijska karitas Koper je še iz časov vojne v Bosni pobratena s Škofijsko karitas Banja Luka. Vsakoletna vseslovenska postna akcija Ne pozabimo je namenjena pomoči najbolj ogroženim družinam v jugovzhodni Evropi, za Škofijsko karitas Koper so to družine, ki jih predlaga banjaluška Karitas. Z zbranimi sredstvi se vsako leto nabavi potrebni material, s katerim dijaki Škofijske gimnazije Vipava in mojstri – prostovoljci pomagajo določeni družini. Od leta 2001 je na tak način dobilo skromno streho nad glavo 28 družin. Poleg tega je v program Posvojitev na razdaljo, v okviru katerega družine, skupine ali posamezniki darujejo za otroka po 25 EUR mesečno, vključenih 55 banjaluških otrok.

Po besedah Karitasa so družine izjemno hvaležne za pomoč, a slednja ni edini cilj delovnega tabora mladih, temveč tudi izkušnja stisk in problemov ljudi iz drugega kulturnega prostora. Delovni tabor Streha nad glavo je letos osemnajsti, v vseh letih se ga je udeležilo več kot 200 prostovoljcev.