GOSPODARSTVO IN TURIZEM

Muzej školjk v Piranu tudi to sezono vabi k obisku!

V nekdanjem obrambnem stolpu, na vhodu na Tartinijev trg se že šesto leto nahaja nenavaden in unikaten Muzej školjk. V njem si lahko ogledate preko 4.000 raznolikih lupin polžev in školjk, oklepov rakov, morskih ježkov in ostalih nenavadnih bitij celega sveta ter tudi naših gozdov, rek in morja. Tu so tudi izjemni primerki, ki jih redko vidimo v drugih muzejih svetovnega formata.

Muzej školjk je nekaj dni nazaj od svetovnega popotniškega portala TripAdvisor prejel nagrado Certifikat odličnosti (Certificate of excellence 2017). Nagrado podeljujejo vsebinam, ki skozi vse leto dosegajo visoko stopnjo kakovosti in zelo dobre ocene obiskovalcev.

V muzeju si lahko ogledate največjo školjko v Sloveniji, veliko en meter. Če se sprašujete, kako ste jo lahko vsa ta leta prezrli, brez skrbi, ne živi v našem morju, temveč v Tihem oceanu. V muzejskih vitrinah vas čakajo tudi druge posebnosti, med njimi lupina največjega polža na svetu, lupina plavajočega prozornega polža, hišice polžev, ki so jih zaradi redkosti smeli nositi samo poglavarji oddaljenih otočij, svetleče lupine, s katerimi so nekoč lahko kupili sužnja, školjke, ki plavajo, prave bisere, polže, ki s svojim strupom ubijejo človeka, in še mnogo drugih zanimivih zgodb.

Poleg bogate zbirke boste pod sodobnimi ročnimi mikroskopi uzrli neviden svet primerkov, manjših od zrna peska. Pregledovali in raziskovali boste lahko vzorce morskega dna in mogoče celo odkrili še kakšno neznano vrsto. V muzeju je veliko zanimivih zgodb, nekatere pa so predstavljene v obliki animacij, ki si jih lahko sami zavrtite na zaslonih na dotik.

Če bi želeli več informacij o muzeju, pojdite na spletno stran www.svet-skoljk.si, ali pa preberite še kakšno nenavadno zgodbo na Facebook strani Čarobni svet školjk – muzej školjk in polžev.

Muzej je od junija do septembra odprt od 10.00 do 20.00.

Dobrodošli!

V Čarobnem svetu školjk si lahko ogledate preko 4.000 izbranih eksponatov polžev, školjk in ostalih nenavadnih bitij celega sveta ter naših gozdov, rek in morja. Tu so tudi izjemni primerki, ki jih redko vidimo celo v muzejih svetovnega formata. S pomočjo evropskih sredstev pa je muzej prišel tudi do najzahtevnejšega in največjega primerka, do 150 kg težke orjaške zeve Lize. Ta je sedaj največja školjka v Sloveniji, njena domovina pa je Tihi ocean.

Jan Simič