PRIHAJA OHLADITEV

Morje nadpovprečno toplo, konec tedna ohladitev ozračja in morja

Obala, 19. september 2018
Morje ob slovenski obali je letos nadpovprečno toplo. Tako bo še do konca tega tedna, ko lahko pričakujemo rekordno srednjo dnevno temperaturo morja z nad 25 stopinj Celzija, napovedujejo na Agenciji RS za okolje (Arso). V soboto prihaja vremenska ohladitev, na Primorskem bo zapihala burja, ohladilo se bo tudi morje.

Foto: NF

Hidrologi so letos večkrat namerili nadpovprečne temperature morja ob slovenski obali. Najprej že januarja in februarja, ko je bila povprečna srednja mesečna temperatura okoli dve stopinji Celzija višja kot v dolgoletnem obdobju.

Maja in junija so bila ta odstopanja še višja, in sicer maja okoli štiri, junija pa tri stopinje. Ob začetku kopalne sezone, v začetku junija, je bila denimo srednja dnevna temperatura morja okoli 26 stopinj Celzija, kar je okoli pet stopinj več od povprečja minulega obdobja, je povedal hidrolog na Arsu Igor Strojan.
Poleti se je trend nadpovprečno toplega morja nadaljeval, je pa ob dveh ohladitvah v avgustu prišlo do dveh večjih padcev temperature morja do šest oziroma sedem stopinj. Zatem se je morje ponovno ogrelo. Avgusta so bile najvišje srednje dnevne temperature morja namerjene do okoli 29 stopinj.

Tudi v septembru hidrologi opažajo nadpovprečne dnevne temperature morja. Te so izrazite v teh dneh, ko se srednje dnevne temperature morja gibljejo okoli 25 stopinj.

 

Foto: NF

Skladno z napovedmi podnebnih sprememb in rastjo temperature zraka tudi hidrologi v zadnjih 15 letih opažajo rast temperature morja, je povedal Strojan.

Najvišjo temperaturo morja ob slovenski obali v dolgoletnem obdobju so namerili 17. julija 2010, ko se je živo srebro ustavilo pri 31,1 stopinje Celzija.

Kot omenjeno, se bo nadpovprečno toplo vreme za ta čas prihodnje dni nadaljevalo. V glavnem bo pretežno jasno, z jutranjo meglo po nekaterih nižinah. V soboto, ko bo verjetno zjutraj še suho vreme, pa nato prihaja sprememba. Padavine se bodo začele pojavljati sredi dneva in popoldne, ob morju bodo tudi nevihte in ohladilo se bo, je napovedal dežurni meteorolog na Arsu Janez Markošek.

Medtem ko so denimo danes najvišje dnevne temperature napovedane vse do 29 stopinj, bodo te v soboto popoldne po napovedih pod 20 stopinj Celzija. Nedelja in ponedeljek naj bi bila sončna, a s temperaturami okoli 20 stopinj.
Že predvidoma v torek bo Slovenijo ob severnih vetrovih prešla naslednja vremenska fronta, za njo bo od severa pritekal še hladnejši zrak, tako da bodo od sredine prihodnjega tedna dalje najvišje dnevne temperature v notranjosti Slovenije le od 10 do 15 stopinj, je povedal Markošek.

Uredništvo