SPREMEMBA VREMENA

Močne nevihte naj bi bile že na poti

Ljubljana, 24. avgust 2018
Vroče obdobje, ki smo ga imeli zadnje dni, se končuje. Pred nami je vremensko pester konec tedna, so sporočili na Agenciji za okolje. Po njihovih besedah nas čaka najbolj izrazit prehod hladne fronte v letošnjem poletju. Temperatura bo v nedeljo za okoli 15 °C nižja kot v petkovem popoldnevu. Vrhove gora bo v nedeljo pobelil sneg. Svežino bo stopnjeval veter, na Primorskem bo pihala zmerna burja.

Foto: ARSO

Že danes so se začele pojavljati nevihte, ki bodo popoldne in zvečer še pogostejše, nadaljevale pa se bodo tudi v noč. Zaradi izrazite vremenske motnje je državna meteorološka služba izdala opozorilo, da so danes popoldne, ponoči in v soboto možne nevihte z močnejšimi nalivi in sunki vetra.

Po poročanju na Facebook profilu ARSO vreme je zaenkrat še težko predvideti, kje bodo nastale močne nevihte. Vsekakor bo v soboto zjutraj in dopoldne zanje največja verjetnost v jugozahodni Sloveniji, tudi na obali. Zaradi močnejšega jugozahodnega vetra se lahko v soboto nevihte organizirajo tudi v nevihtne linije.

Foto: WK

V soboto in v nedeljo bo na vreme pri nas vplivalo še ciklonsko območje s središčem nad severno Italijo in severnim Jadranom. To bo upočasnilo pomik hladne fronte naprej proti jugovzhodu. Najdlje, do nedelje zjutraj, bodo nevihte vztrajale v bližini morja, drugod pa se bo ozračje zaradi dotoka hladnega zraka stabiliziralo, kar pomeni, da lahko pričakujemo enakomeren dež, ki bo v nedeljo popoldne oslabel in do večera povsod ponehal.

Na agenciji še dodajajo, da pričakujemo v ponedeljek sveže “jesensko” jutro z meglo po nekaterih nižinah, zelo sveže pa bo tudi torkovo jutro. Po mraziščih Notranjske se lahko temperatura spusti tudi pod 5 °C.

Po svežem začetku tedna se bo ozračje ponovno ogrelo. V sredo in četrtek bodo ob sončnem vremenu najvišje temperature znova blizu 30 °C.

Uredništvo