IPS DELAVCI

Luka Koper bo objavila razpis za 300 delovnih mest

Koper, 18. september 2018
V skladu s strategijo izvajanja reševanja problematike delavcev IPS bo Luka Koper predvidoma še ta mesec objavila javne razpise, v okviru katerih predvidevajo, da bodo neposredno zaposlili preko 300 oseb, prek zaposlitvenih agencij pa pridobili še približno 350 delavcev.

Foto: CC

Devet mesecev je potrebovala nova uprava Luke Koper za realizacijo prvega konkretnega koraka v prizadevanjih za rešitev problematike zaposlenih pri izvajalcih pristaniških storitev. Zadelova uprava naj bi namreč še ta mesec objavila razpis za okoli 300 novih delovnih mest.

Kot so zapisali v zadnji številki Luškega glasnika – internega glasila Luke Koper – temelji strategija reševanja problematike delavcev pri izvajalcih pristaniških storitev oz. luških pogodbenih firm na tristebrnem modelu. Ta predvideva tako zaposlitve v Luki Koper, zaposlitev preko t. i. zaposlitvenih agencij kot tudi uporabo zunanjih pogodbenih podjetij.

Novi model pa bo zaradi časa izvedbe razpisov oz. natečajev, postopka izbora, zdravniških pregledov, odpovednih rokov in podobno v praksi zaživel najkasneje s 1. januarjem 2019, so pojasnili. Da bi pridobili na času, so ustvarili elektronski obrazec, preko katerega se bodo lahko zainteresirani kandidati prijavljali na razpis

S postopkom javnega natečaja bodo izbrali tudi t.i. zaposlitvene agencije, preko katerih bi pridobili približno 350 delavcev, prav tako bodo z javnim natečajem izbrali tudi zunanja pogodbena podjetja. Pri slednjih bodo uvedli dodatne mehanizme nadzora, s katerimi bodo skladno z zakonodajo izvrševali nadzor glede izplačevanja plač, davkov, prispevkov ter spoštovanja drugih delovnopravnih predpisov, so še izpostavili v Luki.

 

Foto: CC

V pripravo novega modela IPS so se v minulih mesecih aktivno vključili tudi žerjavisti, so sporočili iz Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti.

“Preprečili smo namene, da bi se novemu modelu nadela druga maska, pod njo pa bi bile skrite vse slabosti sistema,” so dejali.

Model, ki se bo postopoma implementiral, so ocenili za najboljši približek normalnemu odnosu med delavcem in delodajalcem. Po njihovih besedah bodo skupaj s Sindikatom žerjavistov pomorskih dejavnosti – z ramo ob rami, ki združuje delavce, ki niso zaposleni v Luki, tudi v prihodnje vztrajali pri zahtevi, da se pri napovedanem zaposlovanju dosledno spoštujejo vidiki izkušenosti in usposobljenosti delavcev, ki že dolga leta delajo na deloviščih v koprskem pristanišču, pri vseh oblikah zaposlitev pa, da veljajo enaki pogoji in plačilo za isto delo.

Uredništvo

Povezane vsebine:

Luka Koper: V prvem polletju vsi ključni kazalniki navzgor

Prihodnje leto bo Luka Koper prejela pet sodobnih električnih dvigal