NAGRADA FRANETA MILČINSKEGA JEŽKA

Letošnja Ježkova nagrada v roke Draga Misleja – Mefa

Izola, 15. oktober 2017
Letošnjo nagrado Franeta Milčinskega Ježka bo prejel pisec besedil popevk in glasbenik, kantavtor, scenarist in organizator različnih prireditev, Drago Mislej – Mef. “Duhovit Primorec s smislom za mediteransko improvizacijo, ki v slovenskem kulturnem prostoru ustvarja že več kot štirideset let,” so zapisali podeljevalci nagrade.

Foto: Muzikobala

“Osebnost in ustvarjalnost Draga Misleja Mefa segata dlje od površne pozornosti javnosti, v širše družbene odnose in prostore, v sfere medsebojnih človeških odnosov, ki jih zna s svojo prijetno naravo narediti vsaj znosnejše, če ne že pristnejše in toplejše. Od vseh talentov, ki mu jih je naklonila mati narava – od veščine pisanja, duhovitega pripovedovanja do igranja kitare – je prav v sočutni človečnosti nemara najbolj blizu hudomušnemu Ježkovemu duhu, njegovi prodorni misli in ironiji (nikoli pa cinizmu!), ki ga posebej časti po Franetu Milčinskem imenovana ertevejevska nagrada,” so v obrazložitvi nagrade zapisali na RTV Slovenija.

RTV Slovenija nagrado za posebne dosežke na področju žlahtnega humorja in satire oziroma za izvirne dosežke ali opus v tistih umetnostnih zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo tradiciji Ježkovega duha, letos podeljuje že 29. leto.

29. prejemnik Ježkove nagrade se je v svoji karieri podpisal pod več kot 500 besedil. Prizma, Bazar, Halo, Kameleoni, Boomerang, Kalamari, Faraoni, Avtomobili, Ana Pupedan, Victory, Anika, Tinkara Kovač, Lara Baruca, Polona, Aleksandra Čermelj, Monica, Slavko Ivančič, Tulio Furlanič so le nekatera znana imena, s katerimi je doslej sodeloval.

Med naslovi njegovih uspešnic so Portorož 1903, Dober dan, še zaspan, Amerika, Lahko noč, Piran, Veter z juga, Črta in Ko mene več ne bo, na festivalu Melodije morja in sonca je redno prejemal nagrade za najboljše besedilo, prav tako so ga nagradili tudi na Slovenski popevki.

Kot so zapisali v obrazložitvi nagrade, so Mefova besedila zapomljiva tudi zaradi otipljive življenjskosti.

“Vse redkeje naletimo na kulturne produkte, ki bi zaznamovali širši družbeni prostor tako, da se dotaknejo tudi tistih, ki s fenomeni skupnosti niso hoteli imeti opravka. S tem prav gotovo izgubljamo pomemben del javnega življenja.”

Po besedah žirije, ki so jo sestavljali Slavko Hren (predsednik) in člani Branka Bezeljak, Gabrijela Gruden, Metka Hojnik Verdev, Mitja Rotovnik, Andrej Stopar in Andrej Vajevec, Mefa odlikuje dobronamerna človeška natura,saj v razdejani družbeni in medijski krajini v različnih medijih govori in piše o tistem nekaj, kar se je imenovalo kolektivni duh in pripadnost. Tistem, kar nas je delalo boljše.

Foto: Muzikobala

“Z zanj značilno lahkotnostjo z vsakim živim bitjem najde stik in, če le more, nesebično pomaga. Vzame si čas za zgodbe drugih, njihove usode nehote najdejo odmev v njegovih besedilih. Zato se ne čudimo, od kod v njegovih besedilih lokalni ‘modeli’ kot so Gina, Anita, Greta, Aksinija, pa Aldov avto, Marija, ki je niso našli … Ali pa pozabljeni kipar Oreste Dequel. Za razliko od mnogih, nikoli ne sili v ospredje, tudi njegova radijska in televizijska ustvarjalnost se gibljeta v duhu Franeta Milčinskega – Ježka, ki je o sebi med drugim dejal: ‘Jaz nisem kulturnik, sem samo neke vrste komunalna usluga, dvorni norec Njegovega veličanstva Ljudstva,'” so zapisali v utemeljitev.

Kot glasbenik je Mef v osemdesetih letih nastopal v novovalovskem bendu Deseti brat, kasneje pa je po nekaj projektih s Hišnim bendom in sodelovanjem s Predinom, Kreslinom, Lovšinom in Kovačičem, ustanovil glasbeno skupino Mef in NOB.

Svojo kariero začel kot novinar informativnega programa na Radiu Koper, kjer je med drugim opravljal funkcijo urednika mladinske redakcije. Iz radia se je preselil na koprsko televizijo, kjer je po nekajletnem delu postal urednik novonastalega slovenskega programa. Svoje novinarsko poslanstvo je nadaljeval pri časniku Primorske novice, kjer je bil direktor in urednik dobra štiri leta. V zadnjih letih ureja izolski tednik Mandrač in aktivno skrbi za dogajanje v eni najbolj znanih izolskih ulic.

Mefov večplastni opus bodo osvetlili v oddaji Vikend paket, ki bo na sporedu v nedeljo, 5. novembra, ob 17.20 na prvem programu Televizije Slovenija, ko bo tudi uradno prejel nagrado.

Povezane vsebine:

“Na mladih svet stoji. Zakaj ne bi tudi Izola?”

Poslanstvo Bunkerfesta je spodbujanje ohranjanja lokalne glasbene scene

NF