Foto: UM

»Program Evropske noči raziskovalcev je kljub znanstveni in raziskovalni naravi zasnovan poljudno, zato je primeren za vse generacije. Je pa predvsem izjemna priložnost za mlade, ki bodo lahko spoznali različne vidike tega atraktivnega poklica, ki ponuja raznolike karierne možnosti tako v javni upravi kot gospodarstvu. Prikazati jim želimo pomen gibala sveta – raziskovalne dejavnosti in jim približati vse v znanosti skrite potenciale. Zavedati se je potrebno, da je v znanosti moč, pomembno je znanje, pomembne so ideje«, je na današnji novinarski konferenci dejal prof. dr. Igor Tičar, rektor Univerze v Mariboru.

Skozi eksperimente, predstavitve, delavnice za odrasle in otroke, vodene izlete v laboratorijih, kvize o znanosti in podobno se bodo obiskovalci lahko prepričali, da znanost ni le pomembna za ekonomski in družbeni razvoj, temveč da je lahko tudi zabavna. Stik z znanstveniki je lahko za mlade posebno doživetje.

»Evropska noč raziskovalcev prinaša znanost iz laboratorijev, kabinetov ter ne nazadnje iz virtualnega sveta med ljudi, v javne prostore, med vse generacije. Znanost in metode znanstvenega delovanja morajo pripomoči k temu, da v našem vsakdanu uporabljamo dejstva in da si realnosti ni treba izmišljevati«, je poudarjil prof. dr. József Györkös, direktor Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS).

Projekt ob tem tudi seznanja z evropskimi pa tudi nacionalnimi programi financiranja in drugimi ukrepi, namenjenimi razvoju kariere raziskovalcev, raziskovalnemu delu, opremi in privlačnim delovnim pogojem.

NF