SPUST PRINCESKE

Letos se bo z zvonika cerkve sv. Jurija spustila princeska Urška Kveder

Piran, 21. junij 2018
Z zaključkom izbora piranske princeske se je uspešno končalo prvo dejanje podviga, ko se pogumno dekle spusti z zvonika cerkve sv. Jurija na Tartinijev trg. V izboru je zmagala 19-letna Urška Kveder, ki si je čas za izbor vzela med opravljanjem mature in plavanjem.

Foto: Urška Kveder

Spust princeske z zvonika je prireditev, ki je posvečena dogodku iz leta 1343, ko naj bi sv. Jurij Piran in Pirančane rešil pred strašno nevihto. V zahvalo so mu postavili cerkev na hribčku nad mestom in ga razglasili za zavetnika mesta. Ker se v legendah ob pogumnih moških pogosto znajdejo tudi ženske, tudi v legendi rimskega vojščaka sv. Jurija nastopa princeska, ki naj bi jo rešil pred hudobnim zmajem.
 
V društvu ŠKID Jaz sem najboljši so izpostavili, da je bil letošnji izbor princeske dokaj dolg in je potekal v dveh fazah. Tri dekleta z največ glasovi so se namreč pomerila še v »finalnem« delu. Tako v prvem kot v drugem delu je največ glasov zbrala Urška Kveder. Poleg nje sta v finalnem delu sodelovali še Mojca Pečnik Dessardo in Nuša Pevec. Za letošnjo princesko so se lahko prijavile le Pirančanke.
 

Spust princeske 2017, foto: Nataša Fajon

Po besedah organizatorja je maturantka Urška iz Lucije odlična plavalka in prijetno dekle, ki že ve, kaj si želi od življenja. Za uspešen zaključek srednje šole si je podarila kar spust s piranskega zvonika. A to ni bilo enostavno. Sama pravi, da je v izbor vložila ogromno energije in dela. Veliko ljudi je bilo potrebno prepričati, da glasujejo zanjo.

Za Urško se pričenjajo naporni dnevi. Najprej se bo odpravila na »trening« spusta. V Bovcu se bo preizkusila na Zip line progi, sledilo bo pomerjanje obleke, kronanje, spust z zvonika in dvig zastave na zvonik.

Letošnji spust bo potekal tri dni. V petek, 13. 7., se bo zgodilo kronanje Princeske, v soboto spust z zvonika in zažig zmaja, v nedeljo pa bodo na zvonik dvignili najdaljšo, 20 metrsko zastavo z grbom Pirana in princeske. V ŠKID-u še dodajajo zanimivost, da je v princeskinem grbu, del slike, ki jo je leta 1346 iz Avignona v Piran poslal papež Klement.
 
Urša Kveder bo potrebovala veliko hrabrosti, da bo prestopila ograjo na piranskem zvoniku in se po 150-metrski vrvi spustila v temo, a številni obiskovalci na Tartinijevem trgu bodo Urško zagotovo prepričali in opogumili, da se spusti. Spust bo trajal skoraj pet minut, potekal pa bo ob zvokih glasbe in spremljavi luči.
 

Princesko lahko pridete spodbujat v soboto, 14. julija 2018.

Nataša Fajon

Povezane vsebine:

Tudi letošnji princeski je na pomoč priskočil sv. Jurij