NE SPREGLEJTE

Leptospiroza

Leptospirozo povzroča spiralna bakterija. Največji rezervoar bolezni so glodavci, ki jo s svojim urinom širijo v okolje. Bakterija preživi v okolju več mesecev, okuženo okolje pa je vir infekcije za ostale živali.

Foto: Osebni arhiv

Kateri so znaki infekcije z leptospiro?

Običajno je pojav kliničnih znakov nenaden in dramatičen; živali postanejo apatične, neješče, pojavi se bruhanje, driska (nemalokrat tudi krvava driska) in visoka temperatura. Lahko se pojavijo znaki jetrne odpovedi, ki jih spremlja izrazit ikterus (zlatenica), spet drugič prevladujejo znaki akutne ledvične odpovedi.
Živali lahko nenadoma poginejo, še preden se razvijejo evidentni znaki bolezni.

Kako bo veterinar vedel, kaj je narobe s psom?

Glede na simptome, ki jih boste opisali, zgodovino cepljenja in opažanje ob kliničnem pregledu živali, bo veterinar posumil na bolezen. Z dodatnimi preiskavami krvi in urina pa bo bolezen lahko tudi potrdil.

Ali se leptospirozo lahko zdravi?

Terapija je predvsem podporna. Z bruhanjem, drisko in povečanim uriniranjem izgubijo živali veliko tekočine, ki jo moramo nadomestiti z intravenoznimi infuzijami. Poleg tega dajemo živalim, ki bruhajo, podporno antiemetično terapijo in seveda terapijo z antibiotiki.

Ali bo moj pes ozdravel?

Zgodnje ugotavljanje bolezni in zgodnja specifična terapija vsekakor zvišata možnost okrevanja in preživetja. Kljub zgodnjemu ukrepanju pa se vseeno zgodi, da žival ne preživi. Še posebej so izpostavljene mlade živali, ki še niso bile cepljene proti leptospirozi ali pa so s cepljenjem šele začele, kakor tudi odrasle necepljene živali.

Foto: Ksenija Praper dr. vet. med., avtor: Osebni arhiv

Živali, ki po prestani bolezni uspešno okrevajo, lahko s svojim urinom še več mesecev širijo bakterijo v okolje, zato so potencialno »nevarne« za okolico in seveda lastnika oziroma vse, ki prihajajo v stik z njenim urinom.

Kako lahko lastnik prepreči infekcijo z leptospirozo?

Lastnik lahko prepreči okužbo, če poskrbi, da je žival že kot mladiček redno in pravilno cepljena s kombinirano vakcino, cepljenje pa kasneje redno letno nadgrajuje bodisi s kombinirano vakcino bodisi samo za leptospirozo.
Mladički, ki še niso končali programa cepljenja, naj se izogibajo inficiranim področjem in stikom z okuženimi živalmi.
Ker je leptospiroza zoonoza (se lahko prenaša na človeka), bi bilo prav, da lastniki okuženih živali poiščejo pomoč pri svojem zdravniku.

Ksenija Praper dr. vet. med., Veterinarska ambulanta d.o.o., Istrska c. 13, 6000 Koper, tel: 05 663 44 00