GLASBA

Lea Sirk: Od šova Znan obraz ima svoj glas pričakujem ogromno izkušenj

Priznam, da nisem vedela, da ste uradno flavtistka. Še bolj me je presenetilo spoznanje, da ste baje najprej hoteli postati bobnarka? Od bobnov do flavte je široka in dolga cesta. Kako ste “pristali” na flavti?

Kot otrok sem bila malo uporniška in “fantovska”, mislim, da želja po igranju bobnov izhaja od tod. Zdeli so se mi dovolj udarniški, da bi se preko njih lahko izrazila. Ker pa ni bilo prostora v razredu bobnov, so me premestili v razred flavte, saj naj bi imela na sprejemnih preizkusih dobre rezultate in več kot očitno je bilo, da je flavta nek “resen” inštrument.

Lea Sirk, Foto: Ana Gregorič

So vam bobni še zdaj všeč? Vas kdaj prime, da bi kakšno “zabobnali”??

Bobni se mi zdijo eden težjih inštrumentov, a me vseeno zaenkrat ne vleče, da bi jih igrala. Bolj me vleče k inštrumentom, ki imajo harmonijo.

Preden ste stopili v ospredje, smo vas poznali “iz ozadja”. Vaša kariera back vokalistke se sigurno šteje v dvomestni številki. Zakaj ste tako dolgo vztrajali tam zadaj? Da si naberete dovolj pevskega znanja, samozavest za nastop ali kaj drugega?

V bistvu še zdaj nenormalno uživam v vlogi back vokalistke in je ne jemljem kot delo “zadaj”, čeprav se s tem izrazom vsi najlažje razumemo. Kljub temu da imam v zadnjem času veliko priložnosti za front linijo, torej za solistko, vztrajam in snemam veliko bekvokalov. Definitivno se bom kmalu za kakšno zanimivo izkušnjo spet pomaknila nazaj (smeh).

Glavna vloga na odru je najbrž veliko težja, a hkrati ste tudi glavna “zvezda”. Kako je bilo priti v ospredje in predstavljati sebe, svoje zgodbe, glasbo?

Najlepše. Dejansko si odvisen od sebe, govoriš o sebi, predajaš svoje znanje in svoje občutke, ob tem pa srčno upaš, da se najde še kakšna duša, ki te sprejme in s tabo omenjene občutke tudi deli.

Z Gabrom sta sodelovala že prej, ko še nista bila zaljubljena (če je kdo bil na skrivaj, ne šteje), kako se je vajino sodelovanje spremenilo, ko sta postala par?

Ja, v studiju sva se spoznala in tudi začela sodelovati. Všeč sva si bila kar hitro, ampak prvo leto je bilo bolj “prijateljsko”, saj sva sorodni duši. Šele pozneje se je razvilo v nekaj več, tako da sva v zvezo vstopila že zelo povezana. Kmalu zatem pa že otroci … (smeh) Družina pa spet prinese svoje. Veliko pogovorov, težav in lepih trenutkov, ki jih za nič na svetu ne bi zamenjala. Lahko rečem, da si boljše osebe ob sebi ne bi mogla predstavljati. Resnično me dopolnjuje v zasebnem in poslovnem življenju.

Že nekaj let petje tudi poučujete. Kaj vam pomeni poučevanje, najbrž je poseben občutek spremljati uspehe svojih učencev?

Veliko mi pomeni, saj se za poučevanje nisem načrtno odločila. Iz tujine sem namreč prišla z znanjem in dobrim namenom, da bi nekako vse to predala mlajšim generacijam. Takrat sem si to predstavljala bolj kot neke vrste glasbeno varstvo za otroke ali poučevanje klasične glasbe, saj sem študirala flavto. Nato sem poskusila s poučevanjem petja, čisto za zabavo, in prejela veliko ponudb za učenje. V tem sem se našla, v vseh teh letih sem razvijala sebe in neposredno tudi svoje mlade pevke, ki postajajo odlične glasbenice, kar je razvidno tudi po nagradah, ki jih prejemajo. Trenutno mi poučevanje pomeni velik del življenja in ne bi želela prenehati z njim.

So učenci različnih starostnih skupin, mlajši, starejši? Imajo potrebne lastnosti za glasbenike? Pridnost, vztrajnost, delavnost, potrpežljivost, talent?

Sprejmem vsakogar, ki mi da dober občutek in v katerem zaznam resnično ljubezen do glasbe. Taki so navadno pridni, vztrajni in talentirani. Ne maram pa tistih, ki pridejo k meni zaradi imena, ali ker ne morejo nikamor drugam.

Učence imam v različnih starostnih skupinah in zadnji dve leti že pripravljam prve generacije, ki bodo petje študirale. To mi je trenutno največji ponos, da po tolikih letih dela z menoj še vedno obožujejo glasbo in nanjo gledajo z velikim spoštovanjem.

Kako je prišlo do odločitve, da se podate v tekmo šova Znan obraz ima svoj glas? Kaj pričakujete od njega?

Zelo spontano. Nekajkrat sem vabilo na avdicijo v prejšnjih sezonah zavrnila, letos pa se mi je zazdelo, da sem pripravljena. Pa tudi hčerkici sta malo starejši in posledično je bila odločitev lažja. Od šova pričakujem ogromno izkušenj, ki jih že sedaj pridno nabiram, veliko zabave in novih poznanstev, ki me vzpodbujajo, da bom še bolj ustvarjalna.

Lea Sirk, Foto: POP TV

Navadno glasbeniki začnejo z imitacijo drugih, potem pa začnejo s svojimi, avtorskimi deli. Vi greste zdaj v nasprotno smer. Je lažje stopiti v čevlje nekoga drugega, ko si sam že izoblikovana osebnost?

Ja, meni ja. Biti nekdo drug je veliko lažje, kot biti iskren in to, kar si. Pri sebi se vedno bojiš odzivov, da ne boš sprejet. Pri imitaciji si pač nekdo, ki ga ljudje že poznajo, in se trudiš tako približati liku, da je njim zanimivo in zabavno. Je pa tudi za tem veliko trdega dela, a se izplača. Vsa moja avtorska dela samo pripomorejo, da se še lažje lotevam analize glasbe in likov, ki jih vsak teden dobivam.

V vlogi Salvadorja Sobrala, zmagovalca zadnje Evrovizije, ste poželi ogromno simpatij. Naloga pa je najbrž bila zelo zahtevna. Kako se vam je uspelo poistovetiti s pevcem, ki ni ravno vsakdanji?

Ravno to, da je tako drugačen, me je najbolj motiviralo. Zavedala sem se, da marsikdo pesmi in pevca ne pozna, zato sem morala še toliko bolje izraziti jezik, čustva, videz … Da o portugalščini sploh ne govorim (smeh). Najprej prevajanje, nato izgovorjava … potem pa še melodija in čutnost. Nora izkušnja!

Se je kaj spremenilo, odkar sodelujete v oddaji? Ste bolj prepoznavni? Ocenjujete, da vam bo sodelovanje pomagalo pri nadaljnji karieri?

Seveda. Tako dobre oddaje vedno pripomorejo k temu. Vsekakor pa v oddajo nisem vstopila z namenom prepoznavnosti. Šla sem po nove izkušnje … Žal v glasbi prepoznavnost ne pomaga, če nimaš česa povedati, pokazati.

Kdaj lahko pričakujemo nov album, baje je že v pripravi?

Ja, nov album šviga v novo smer, bolj elektronsko, a še zmeraj zelo osebno-izpovedno. To sem pač jaz (smeh). Upam, da se čim prej najde čas, da se mu lahko posvetim. Trenutno so se zadeve malo ustavile.

Si kdaj vzamete čas samo in čisto zase? Da si napolnite baterije? Kaj takrat počnete?

Težko. Zelo malo je takih trenutkov, saj ves prosti čas posvetim otrokom in možu. Že tako sem veliko odsotna in mi je najbolj pomembno to, da del sebe dam še njim. ČE pa ostane kaj časa, ponavadi doma nabijam glasbo in plešem do onemoglosti. Takoj zatem pa čistim stanovanje … tudi to me zelo sprošča.

Kaj boste, če zmagate v šovu Znan obraz ima svoj glas?

Zažurala, naslednje jutro pa vstala in opravila vse obveznosti.. Takoj zatem pa odprla projekte, ki sem jih sedaj zamrznila (smeh).

Povezane vsebine:

Operni oder je čarobni prostor, kjer je vse mogoče

Poslanstvo Bunkerfesta je spodbujanje ohranjanja lokalne glasbene scene

Intervju Rudi Bučar: V Ljubljano je pripeljal Istro

Tulio Furlanič obljublja, da nam še dolgo ne bo dal miru

Nataša Fajon