GASTRONOMIJA

La Bottega dei Sapori

Piran je istrski biser, ki je vse bolj prepoznaven po kulinariki, saj si obiskovalci vedno znova želijo okusiti stare tradicionalne jedi. Običajno je treba prehoditi dolgo pot in se izgubljati po stranskih ulicah, da najdemo pravo tradicijo, v Piranu pa je dovolj, da se ustavite na Tartinijevem trgu, kjer v Tartinijevi hiši oz. italijanski skupnosti domuje La Bottega dei Sapori, piranska delavnica okusov. Sergio Vuk, ki ima dolgoletne izkušnje v pripravi hrane, je s pomočjo mladih rok hčere Sarah in zeta Adama pripeljal restavracijo do svežih in modernih idej. La Bottega temelji na preprostih receptih s poudarkom na svežih in kakovostnih sestavinah.

Za vas je La Bottega dei Sapori pripravila recept, ki ga lahko poskusite tudi pri njih poskusite. Je malo drugačen, a še zmeraj pristen.

Morska žaba “Hiša Tartini” s polento

Za 2 osebi potrebujete:
2 fileja morske žabe
1 čebula srednje velikosti, 2 manjša stroka česna
šopek peteršila, list bazilike, malo divjega koromača
2 kavni žlici kaper
4 fileje slanih inčun
12 črnih oliv
2 zajemalki domače paradižnikove salse
2 žlici oljčnega olja
0,5 dl belega vina (priporočamo malvazijo)
2 zajemalki ribjega fonda
sol in poper po potrebi

Priprava:
V ponvi na vročem olju na hitro popečemo nasoljene fileje morske žabe, jih odstranimo iz ponve in na preostalem olju rahlo popražimo sesekljano čebulo, dodamo sesekljane kapre, fileje inčun, česen ter peteršilj. Zalijemo z vinom, ga pustimo izpareti, dodamo domačo paradižnikovo salso, oljke in zalijemo z ribjim fondom. Fileje morske žabe damo v omako in počasi kuhamo cca. 15min, po potrebi še dosolimo in popopramo. Serviramo na popečeni polenti in posujemo s sesekljanim peteršiljem, po okusu lahko dodamo list bazilike in malo divjega koromača.