ILEGALNI PREBEŽNIKI

Kriminalistična preiskava o tihotapljenju ilegalnih prebežnikov

Koper, 23. marec 2018
Na novinarski konferenci PU Koper predstavili uspešno zaključeno kriminalistično preiskavo s področja tihotapljenja ilegalnih prebežnikov na schengensko območje.

Foto: PU Koper

Kot so sporočili s koprske policijske uprave, so koprski kriminalisti v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi zaključili obsežno kriminalistično preiskavo zoper mednarodno hudodelsko združbo, katere člani so med oktobrom 2017 in marcem 2018 izvršili skupno 17 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja preko meje ali ozemlja države z elementi organizirane kriminalitete, pri čemer so pretihotapili najmanj 80 ilegalnih prebežnikov, državljanov Kosova, Turčije, Afganistana in drugih, ki niso izpolnjevali pogojev za vstop in prebivanje na območju Slovenije oz. EU in schengenskega območja.

Kriminalistično preiskavo, pri kateri so bili uporabljeni tudi prikriti preiskovalni ukrepi, odobreni s strani Okrožnega državnega tožilstva v Kopru in PS OS Koper, je usmerjalo pristojno tožilstvo v Kopru, ves čas preiskave pa je potekalo tudi intenzivno sodelovanje s tujimi varnostnimi organi, s katerimi je potekalo sprotno izmenjevanje podatkov in informacij.

V preiskavi je bilo skupno ovadenih 9 oseb. Po besedah PU Koper, so se člani dobro organizirane mednarodne kriminalne združbe iz koristoljubja ukvarjali z izvrševanjem kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države. Tihotapili so državljane Kosova, Turčije in Aganistana. Posameznim državljanom Kosova je bil v preteklosti s strani držav članic izrečen veljaven ukrep prepovedi vstopa v Schengen, zaradi storitve različnih kaznivih dejanj in prekrškov v članicah EU in Švici.

Na podlagi zbranih dokazov je bilo v preiskavi ugotovljeno, da sta bila vodji združbe na območju Slovenije 31-letni državljan Kosova, z začasnim bivanjem na območju Slovenskih Konjic in 31-letni državljan Kosova, s stalnim bivanjem na območju Maribora, ki sta organizirala tihotapljenje kosovskih državljanov preko ozemlja Hrvaške v države članice EU. Ilegalni prebežniki so bili v nadaljevanju preko bivših mejnih prehodov z Italijo (Fernetiči, Škofije, Plavje) prepeljani do ciljnih držav. Največ zaznanih nezakonitih prehodov državne meje je bilo izpeljanih na območju PU Koper.

Cena izvedbe tihotapljenja iz matične države Kosova do ciljnih držav Italije, Avstrije oz. Švice je po osebi znašala med 3000 € in 4000 €, kar so si storilci med seboj razdelili v dogovorjenih deležih, glede na vlogo pri izvršitvi dejanj. Podoben znesek so plačevali tudi državljani Turčije. Ti so najprej z letali legalno prispeli na območje BiH in nato v nadaljevanju, ob pomoči organizatorjev, pot nadaljevali ilegalno do ciljnih držav.

Foto: PU Koper

Na novinarski so tudi poudarili, da so storilci glede na načine tihotapljenja, ko so ilegalne prebežnike po uspelem nezakonitem prehodu državne meje pustili same na mrazu in snegu, ne da bi jih ponovno prevzeli v vozila in odpeljali naprej, povzročali tudi nevarnost za njihovo zdravje in življenje, s čimer so jasno pokazali, da jim je malo mar za življenje in zdravje njihovih sodržavljanov, saj jih vodi zgolj pohlep.

Aktivnosti tekom kriminalistične preiskave so se izvajale skupaj s tujimi varnostnimi organi Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Kosova, EULEXOM in Europolom. Na podlagi sodelovanja je bilo izvedenih več operativnih sestankov pod okriljem Europola v sodelovanju z agencijo EULEX. Ob skupnem zaključku preiskave je kosovska policija na območju Kosova isti dan prijela 8 oseb, kosovskih državljanov, starih med 25 in 57 let, opravljene so bile hišne preiskave, na katerih so zasegli 4 kose orožja (pištole), večjo količino telefonov in računalnik, ki so jih uporabljali za organizacijo poti in ponarejanje italijanskih ter srbskih dokumentov.

“Na SKP PU Koper se zavedamo, da je tovrstne kriminalistične preiskave organizirane kriminalitete potrebno obravnavati z mednarodnim sodelovanjem in s ciljem prijetja članov vseh kriminalnih združb, še posebej pa v državah njihovega izvora, saj bomo le na tak način uspešni v boju proti organizirani kriminaliteti in preprečevanju ter zajezitvi širjenja tovrstnih kriminalnih združb,” so še zapisali.

V letu 2017 je slovenska policija v Sloveniji obravnavala 1930 ilegalnih prehodov slovenske državne meje. Na območju PU Koper je bilo teh kršitev 1010, kar pomeni kar 52 % delež vseh obravnavanih kršitev v Sloveniji. Območje PU Koper izstopa tudi po številu obravnavanih kaznivih dejanj s področja tihotapstva ljudi, saj je bilo samo na tem območju v letu 2017 obravnavanih skoraj 70 % vseh kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države v Sloveniji.

Prognoze za območje PU Koper v letu 2018 so podobne. Pričakuje se nadaljevanje pritiska ilegalnih migracij za prestop državne meje iz Hrvaške v Slovenijo. Od 1. 1. do 19.3.2018 je bilo na območju PU Koper obravnavanih že 200 oseb zaradi ilegalnega prehoda zunanje meje (lani v istem času 86), kar pomeni 132 % povečanje. V zadnjem obdobju so bili ilegalni prehodi locirani večinoma na območjih PP Ilirska Bistrica, PP Piran ter PP Koper.