POSLIKAVA PODHODA

Kreativna sprememba vizualne podobe Kopra

Koper, 26. junij 2018
Jutri, 27. junija 2018, med 10. in 20. uro bo v Kopru potekal mladinski projekt Poslikava podhoda: Zgodovina Kopra v barvah, s katerim želijo na zavodu Primorsko svetovalno središče mladim omogočiti, da na kreativen način prispevajo k spremembi vizualne podobe mesta. Dogodek se bo, poleg dogodka Živa knjižnica in drugih dogodkov tega dne, odvil v sodelovanju s Študentsko organizacijo Univerze na Primorskem, Centrom mladih Koper in Klubom študentom občine Koper v okviru projekta CMoK fest 2018 in Pozdrav poletju 2018.

Foto: ŠOUP

Po besedah Nikoline Jeretič, strokovne vodje PRIMSS, je namen projekta sodelovanje med mladimi različnih stopenj in smeri izobraževanja pri ustvarjalnem doprinosu k umetniškemu utripu kraja.

“Semedelski podhod (stena vzdolž kolesarske steze) je dolga 47 m in visoka 2,6 m, kar pomeni, da bodo sodelujoči poslikali 122 m2 površine. Nujno pri tem je poudariti, da bodo mladi umetniki ključni pri izdelavi koncepta in načrtovanju poslikave, s katero bodo soustvarjali podobo mesta Koper,” je povedala Nikolina Jeretič.

Kot je dejala Taja Gruenfeld, sekretarka za socialno in študentsko problematiko Študentske organizacije Univerze na Primorskem, je tema poslikave zgodovinski razvoj Kopra, tako kot ga vidijo mladi.

Foto: ŠOUP

“S projektom želimo spodbuditi mlade h kritičnem razmišljanju o družbenih spremembah, ki so pomembno vplivale na razvoj Kopra. Tema je okvirna z namenom, da se mladim dovoli čim večji vpliv pri snovanju in izdelavi končnega izdelka, upoštevajoč strokovno vodenje vključenih mentorjev,” je pojasnila.

V času poslikave podhoda bo popolna zapora občinske ceste na odseku kolesarske steze, ki poteka v podhodu hitre ceste H6 Koper-Lucija v neposredni bližini semedelskega mandrača in povezuje kolesarsko stezo, ki poteka po kategorizirani javni poti HP 680 014 (semedelski pešpoti) in kolesarsko stezo, ki poteka ob kategorizirani zbirni cesti LZ 179 141 (Ulica Vena Pilona). Kolesarski promet bo v tem času preusmerjen na površine za pešce.

Prihajajoči konec tedna, od 26. do 29. junija, bo v prostorih Centra mladih in na različnih lokacijah po Kopru potekal tudi mladinski festival CMoKFEST 2018.

CMoKFEST je festival glasbe, umetnosti, športa, druženja in zabave, ki prinaša pestro dogajanje za mlade in manj mlade. Namen festivala je ponuditi mladim vsebine, ki jih v tem okolju pogrešajo, in popestriti začetek poletnih počitnic, so sporočili organizatorji.

Povezane vsebine:

Drugi teden PPF nadaljuje z vrhunskimi dogodki