KULTURA

Kozjanski park in Maroška pravljica v Apollonijevi palači

V piranski Apollonijevi palači in galeriji Lera se v organizaciji Zavoda Runa ena za drugo vrstijo razstave slikarjev, kiparjev in fotografov.

Foto: Skozi Kozjanski park je od fotografije do fotografije obiskovalce popeljal Teo Hrvoje Oršanič, avtor: Janez Mužič

Prizadevna Razzak Jubayer in Irene Goričanc sta poskrbela, da ni minil mesec, ko se tam ne bi predstavil najmanj eden domač ali tuj umetnik. Na začetku decembra so tako povabili na otvoritev kar dveh fotografskih razstav.

Na prvi se predstavlja Kozjanski park, ki je bil ustanovljen leta 1998. Je eno najstarejših zavarovanih območij pri nas in je v mnogočem oral ledino za vsa naša novejša varovana območja. Njegov direktor Teo Hrvoje Oršanič se že 35 let ukvarja tudi s fotografijo. Imel je že več kot 50 samostojnih razstav, njegove fotografije bogatijo številne knjige, pa tudi v fotografskih krogih je deležen precejšnjega spoštovanja. Na otvoritvi razstave je obiskovalce popeljal od fotografije do fotografije in jim s precejšnjo mero svoje osebne note približal park, njegovo naravo, kulturo in utrip.

V drugem delu Apollonijeve palače pa se ob koncu leta predstavlja 30 fotografij popotnikov in fotografskih ljubiteljev, ki so s turistično agencijo Shappa potovali v Maroko. Na fotografijah vsak od njih na svoj način prikazuje vezi s tem od našega v mnogočem drugačnega sveta. Ta je po fotografijah sodeč močno prežet s tradicijo in vrednotami, ki še vedno kljubujejo moderni dobi.
Janez Mužič

Janez Mužič