TURIZEM

Koper med finalisti za izbor Evropske destinacije odličnosti

Koper, 22. avgust 2017
Slovenska turistična organizacija je junija objavila razpis za izbor nove Evropske destinacije odličnosti, na katerega se je prijavilo štirinajst destinacij. Tema tokratnega razpisa je kulturni turizem. Komisija je že izbrala pet finalistov, med katerimi se je poleg Radovl’ce, Ptuja, Slovenskih Konjic in Krasa znašel tudi Koper. Vseh pet izbrancev v teh dneh gosti ocenjevalno komisijo, končen zmagovalec pa bo znan do konca avgusta.

Foto: www.slovenia.info

Izbor Evropske destinacije odličnosti (European Destinations of ExcelleNce) ali EDEN je projekt Evropske komisije, v okviru katerega evropske države vsako drugo leto izberejo svojo turistično “destinacijo odličnosti”.

Slovenska turistična organizacija projekt izvaja že od leta 2008, v devetih letih pa je bilo v Sloveniji izbranih šest zmagovalnih EDEN destinacij (Dolina Soče, Solčavsko, Reka Kolpa, Idrija, Laško, Brda) in dvanajst finalistk (Mežica, Kranj, Tolmin- Kobarid, Kozjanski park, Bohinj, Velenje, Med Pohorjem in Bohorjem, Žička kartuzija, Radovljica, Zeleni Kras, Kras, Dobrote Dolenjske).

Koper je za obisk komisije pripravil t.i. promenado kulture, v okviru katere so ocenjevalci med sprehodom po Verdijevi ulici in Titovem trgu spoznali zmagovalca Županovega vina in oljčnega olja, Valmarinke, člane društva Šavrini in anka Šavrinke, predstavili pa so jim tudi projekta Zakladi Istre in Hiša od Bardinca. Pred uradnim delom ocenjevanja je komisija obiskala še ZKD Mestne občine Koper, galeriji Grozdana in Jožeta Pohlena, koprsko izpostavo Javnega sklada za kulturne dejavnosti, knjižnico Srečka Vilharja, glasbeno šolo, Mednarodni center lutkovne umetnosti, knjigarno Libris in pisateljico Suzano Todorovič.

V Pretorski palači so komisijo sprejeli koprski župan Boris Popovič, direktorica Gledališča Koper Katja Pegan in direktor Pokrajinskega muzeja Luka Juri.

Strokovna komisija bo obiskala vse finalistke, konec avgusta pa bo znano, katera destinacija bo postala zmagovalka v družbi štirih finalistk.

Zmagovalna destinacija in finalistke bodo postale članice slovenske mreže EDEN destinacij, ki omogoča mednarodno promocijo in izobraževanje. Nagrajene destinacije bodo pridobile možnost za včlanitev v evropsko združenje EDEN destinacij, ki spodbuja izmenjavo dobrih praks in povezovanje med izbranimi destinacijami.  

NF