TURIZEM

Koper je nova Evropska destinacija odličnosti!

Ljubljana, Koper, 31. avgust 2017
Iz Mestne občine Koper z veseljem sporočajo, da se prestolnica naše obale od danes ponaša z nazivom Evropska destinacija odličnosti kulturnega turizma 2017. Komisija Slovenske turistične organizacije je namreč ocenila, da je Koper najbolje izpolnil kriterije edinstvenega primera sobivanja zgodovine, kulture, narave in sodobnosti.

Foto: Obisk komisije v Kopru, avtor: Vojko Rotar

V krovni turistični organizaciji so poudarili, da je EDEN (Evropske destinaije odličnosti) največja platforma za promocijo trajnostnega in odgovornega turizma, pri kateri organizacija sodeluje v skladu s svojo usmeritvijo podpiranja destinacij in produktov, ki sledijo trajnostnemu razvoju.

Zapisali so še, da je EDEN projekt Evropske komisije, ki od leta 2007 združuje kraje in območja, ki razvijajo okoljsko, kulturno in družbeno vzdržen turizem. Slovenija je njegov del od leta 2008 s šestimi zmagovalnimi destinacijami in dvanajstimi finalistkami. EDEN omogoča mednarodno promocijo, prepoznavnost, izobraževanje, povezovanje in izmenjavo dobrih praks. Projekt temelji na državnih izborih, ki potekajo vsako drugo leto; njihov rezultat je izbira destinacije odličnosti in štirih finalistk.

Evropska komisija je za letošnjo krovno tematiko izbora določila temo kulturnega turizma. Na razpis STO je prispelo 14 prijav, strokovna komisija EDEN pa je pod vodstvom prof. dr. Janeza Bogataja izbrala pet finalistk: Radol’co, Koper, Ptuj, Kras, Slovenske Konjice. Danes so razglasili zmagovalca.

»Evropska destinacija odličnosti kulturnega turizma 2017 je Koper kot edinstven primer sobivanja zgodovine, kulture, narave in sodobnosti,« so zapisali odločitev komisije.

»Strokovna žirija meni, da ima Koper zelo jasno določeno strukturo in vsebino sobivanja turizma in kulture. Paleta tega razmerja vključuje tako urbano okolje kot povezave z mestnim zaledjem in zelo domiselno izrablja priložnosti ob obisku velikih potniških ladij. Programe, ki izvirajo iz razmerja med kulturo in turizmom, zelo smiselno predstavljajo različnim publikam. Uspelo jim je združiti delovanja tako profesionalnih kot civilnih združenj, ki aktivno sodelujejo pri turistični promociji in oblikujejo ustrezne vsebine. Žirijo je zelo pozitivno presenetil tudi odnos vseh deležnikov turizma in kulture v Kopru, od župana, podžupana, direktorjev kulturnih ustanov, vse do knjižnice, založniške hiše, društev idr., ki se zelo dobro zavedajo pomembnosti vključevanja kulture v turizem,« je odločitev strokovne komisije utemeljil prof. dr. Janez Bogataj

Iskrene čestitke Mestni občini Koper za laskav naziv in seveda vsem občanom Kopra, saj so prav prebivalci tisti, ki mestu vdihnejo dušo.

Uredništvo Primorskih odmevov

Foto: Obisk komisije v Kopru, avtor: Vojko Rotar

V izjavi za javnost Slovenska turistična organizacija sporoča, da bo zmagovalko in finalistke vključila v svoje različne promocijske aktivnosti. Zmagovalna destinacija bo vključena tudi v promocijo Evropske komisije. Skupaj s finalistkami bo postala članica slovenske mreže Evropska destinacija odličnosti in pridobila možnost za včlanitev v evropsko, ki spodbuja promocijo, izmenjavo dobrih praks, povezanih s trajnostnim razvojem turizma, in povezovanje. Slavnostna podelitev nagrad za zmagovalko in finalistke bo v Sloveniji predvidoma konec jeseni, nagrado Evropske komisije pa bo Koper prevzel v Bruslju v začetku leta 2018.

Foto: Obisk komisije v Kopru, avtor: Vojko Rotar

»Počaščeni smo, da je naziv Evropske destinacije odličnosti osvojil Koper. To nam daje nov zagon, hkrati pa predstavlja potrditev, da razvijamo Koper v  pravo smer. Nobena skrivnost ni, da je še pred dobrim desetletjem veljal za pretežno industrijsko mesto, danes pa se uvršča v sam vrh slovenskega turizma. Številne investicije, bogatejše turistične vsebine, novi turistični produkti kot tudi vse pogostejši prihodi potniških ladij omogočajo turistični razvoj naše destinacije, pri katerem ima prav kulturni turizem zelo pomembno vlogo. Ponosni smo, da ga razvijamo v partnerstvu s številnimi akterji,« pa je ob razglasitvi zmagovalne destinacije kulturnega turizma povedal Boris Popovič, župan Mestne občine Koper.

 

NF