POMORSKI KRST

Konec tedna vabljeni v kraljevino Neptuna in gusarjev

Piran, 5. september 2018
Prihajajoči septembrski konec tedna je čas, ko se Piran vsako leto spremeni v kraljevino Neptuna in gusarjev. 72. Pomorski krst, praznik pomorstva bo vse od petka do nedelje v znamenju gusarskih iger, prikazov pomorskih veščin, ogledov starih bark, predstavitve 430. mornariškega diviziona Slovenske vojske z vojaško ladjo Triglav 11, dogajanje pa bo popestril tudi Neptunov koncert z mladimi glasbeniki. Vrhunec bosta predstavljala tradicionalna povorka in krst nove generacije pomorcev na pomolu pri Hotelu Piran. 

Foto: Maja Plahutnik Nahtigal

Kot so sporočili iz Turističnega združenja Portorož, bo Piran konec tedna zaživel v gusarskem vzdušju. Pomorski krst vsako leto prireja Gimnazija, elektro in pomorska šola Piran (GEPŠ) ob sprejemu nove generacije dijakov pomorske šole. Prvi krst v obliki spontanega dogodka brez prisotnosti dijakov in profesorjev so dijaki uprizorili leta 1947. Skozi leta se je dogodek spreminjal in postal pomembna pomorska etnografska prireditev, ki je med drugim najstarejša neprekinjena prireditev v slovenski Istri in najstarejša neprekinjena šolska prireditev v državi.

»Veseli me, da so domačini, različne inštitucije, turistični delavci, društva in gostinci v tej prireditvi prepoznali velik potencial. Obiskovalke in obiskovalci se bodo v treh dneh lahko pobližje spoznali s pomorskim poklicem,« je v uvodnem pozdravu povedala Vojka Štular, podžupanja Občine Piran.

»Že tretje leto aktivno sodelujemo pri organizaciji te tradicionalne prireditve z velikim pomenom za kulturno dediščino naše destinacije. Konkretno to pomeni, da skrbimo za organizacijo in koordinacijo programa prireditve, pripravo in tisk promocijskih materialov ter oglaševanje dogodka,«je pred praznikom dejal mag. Igor Novel, direktor Turističnega združenja Portorož.

Ravnatelji GEPŠ-a, Borut Butinar, je zadovoljen z letošnjim vpisom – šolski prag bo prestopilo 51 dijakov in dijakinja.

»Želimo si, da bi Pomorski krst prerastel v festival pomorstva in da bi se pomena te panoge še bolj zavedali,« je dodal.

Vse tri dni prireditve, ki jo bo povezovala Irena Dolinšek, bodo potekali gusarska animacija, prikazi pomorskih veščin, ogledi starih bark in ponudba morskih dobrot. Letos bo program obogatila tudi predstavitev 430. mornariškega diviziona Slovenske vojske z večnamensko ladjo Triglav 11, odredom za specialno podvodno delovanje, vodom za uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev in predstavniki Športne enote Slovenske vojske.

Foto: Maja Plahutnik Nahtigal

»Sodelovanje na prireditvi je za nas zelo pomembno, saj si kader s pomorske šole želimo imeti svojih vrstah,« je na novinarski konferenci povedal major Andrej Pečar, namestnik poveljnika 430. mornariškega diviziona Slovenske vojske.

V petek bodo otroci iz piranskih vrtcev na svetilniku izobesili gusarsko zastavo. Sledil bo prihod Neptuna in njegovega spremstva z ladjo na glavni pomol v Piran. Na Tartinijevem trgu se mu bodo z nastopi poklonili dijaki GEPŠ, plesno akrobatska skupina Flip Piran in mladi gusarji. Sledil bo Neptunov prevzem oblasti nad Piranom. Petkov večer se bo zaključil z Neptunovim koncertom mladih glasbenikov.

V soboto bo od 10. ure dalje potekala delavnica filetiranja ter vlaganja rib z degustacijo. Pred prihodom Neptuna bo nastopila Folklorna skupina VAL Piran, plesno akrobatska skupina Flip Piran in dijaki GEPŠ, potekalo pa bo tudi srečanje pomorščakov, ki bodo nagovorili dijake pomorske šole. Ob 17. uri bo Neptun v spremstvu gusarjev in novincev z pristal na glavnem pomolu v Piranu. Povorka se bo od pomola vila mimo Punte in Tartinijevega trga do ploščadi pred glavnim pomolom, kjer bo Neptun nagovoril navzoče. Sledil bo krst na pomolu pred Hotelom Piran in večerna pomorsko-gusarska zabava v Caffe Teatru, so še sporočili na TZ Portorož.

V nedeljo ob 13. uri se bo prireditev zaključila s spustom gusarske zastave in predajo oblasti.

Prireditev bo izpeljana ne glede na vreme.

Uredništvo