PUSTNO RAJANJE

Konec tedna v znamenju 10. Istrskega karnevala

Koper, 8. februar 2018
Jutri se z otroškim pustnim rajanjem v Izoli začenja jubilejni, 10. Istrski karneval, ki bo vrhunec dosegel v soboto in nedeljo s pustnima povorkama v Kopru in Portorožu.

Foto: Vojko Rotar

Jubilejni 10. Istrski karneval se začenja jutri, 9. februarja, ko bodo ob 15. uri na Lonki v Izoli pripravili 8. otroško pustno rajanje s Pravljičnimi junaki in Romano Kranjčan. Dan zatem se bo pustno dogajanje preselilo v Koper, kjer bo ob 11. uri s parkirišča ob stadionu Bonifika štartala jubilejna 10. Istrska pustna povorka. S pustno predstavo, plesnim rajanjem s Plesnim centrom Fiona, kreativnimi delavnicami in poslikavami obrazov pa bodo že pred tem, od 9. ure dalje, na svoj račun prišli tudi najmlajši. Manjkalo ne bo niti sladkih dobrot, med katerimi bodo seveda nepogrešljivi krofi, kot se za Istro v pustnem času spodobi, pa bodo na voljo tudi fritole oziroma miške in kroštole.

Na letošnjo Istrsko pustno povorko se je prijavilo kar 14 pustnih skupin z vozovi, 8 skupinskih mask in 3 etnografske pustne skupine, s skupaj 800 udeleženci. Maškare so letošnji navdih očitno dobile tudi v aktualnem družbeno-političnem dogajanju, tako bomo lahko na povorki med drugim spremljali dogajanje na temo drugega tira in arbitražnega sporazuma.

10. Istrsko pustno povorko bo Mestna občina Koper organizirala v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev Mestne občine Koper, Javnim skladom za kulturne dejavnosti območne izpostave Koper ter Predodrom d.o.o. Nagrade za pustne skupine bodo prispevali Kavarna Triglav, Automatic servis, Park Center Koper, Ford NOVA Koper in Mercator, katerim gre še posebna zahvala za podporo prireditvi, medijski partner prireditve pa je tudi letos Radio Capris. Zahvala gre tudi BOVEC Holiday House, ki bo poskrbel za kreativne delavnice in poslikavo obrazov.
Tradicionalna vaška pustovanja in pustne povorke bodo pripravile tudi številne istrske vasi, kot so Rakitovec, Hrastovlje, Zazid, Šmarje, Movraž, Kubed, Lopar, Bezovica in Dekani.

Sicer pa boste v soboto zvečer lahko izbirali kar med tremi pustnimi zabavami, v piranskem Gledališču Tartini bodo ob 20. uri pripravili Veliki pustni ples z DJ Adrianom Rojem, skupino Blue Angel Gang in folklorno skupino Folclore Serenade, ob 21. uri bo v Pobegih Tradicionalno pustovanje s skupino Ne me jugat, v portoroškem Tivoli Clubu pa bo ob 22. uri na programu Caprisovo pustovanje 2018.

V nedeljo, 11. februarja, ne gre zamuditi 8. Portoroške pustne povorke, ki bo ob 14. uri krenila iz Lucije proti Portorožu in bo na Trg Prekomorskih brigad prispela okoli 16. ure. Dogajanje v Portorožu se bo sicer začelo že ob 13. uri z animacijo za otroke v družbi Čupakabrinih žonglerjev in klovnov ter ulično predstavo, manjkale ne bodo niti otroške kreativne delavnice, pustne poslikave obraza in dobra glasba. Poskrbeli pa bodo tudi za razvajanje s kar tisoč krofi. Pustno obarvane dni bodo v Portorožu zaokrožile Belokriške maškare s simboličnim pokopom pusta na pepelnično sredo, pokop pusta bodo tradicionalno pripravili tudi v Dekanih.

Foto: Vojko Rotar

Turistična organizacija Koper sporoča, da bodo v soboto, 10. februarja 2018, med 10.45 in 14.00 za promet popolnoma zaprte naslednje ceste: Pristaniška ulica (od Prešernovega trga do Ukmarjevega trga), Vojkovo nabrežje (od sodišča do Pristaniške ulice), Ferrarska ulica (od sodišča do Ljubljanske ceste), Ljubljanska cesta (od Pristaniške ulice do turbo krožišča), Cesta Zore Perello-Godina, Piranska cesta (od tržnice do Pristaniške ulice).

Zaradi zapore Pristaniške ulice bosta za prevozna sredstva nedostopni tudi parkirišče pred trgovskim centrom OVS ter parkirna garaža, mestne ulice, povezane z delom Pristaniške ulice od Prešernovega trga do Piranske ceste, Tomažičev trg, Kidričeva ulica ter z njo povezane mestne ulice, zato prebivalcem mestnega jedra, ki v navedenem času načrtujejo pot, svetujemo, da svoje avtomobile parkirajo na drugih razpoložljivih mestih.

V soboto med 10.45 in 17.00 bo tudi popolna zapora Pristaniške ulice od koprske tržnice do Ukmarjevega trga, prav tako ne bo možno parkirati na Ukmarjevem trgu – od petka, 9. februarja, od 16. ure pa do sobote, 10. februarja, do 19. ure -, in delu parkirišča pred stadionom Bonifika od petka, 9. februarja, od 16. ure do sobote, 10. februarja, do 16. ure.

V nedeljo, 11. februarja, bo veljal spremenjen prometni režim v Portorožu. Med 14. in 18. uro bo zaradi začasne zapore cestišča moten promet za vsa vozila na celotni trasi med Lucijo in Portorožem. V istem času bo veljala tudi popolna zapora prometa v smeri iz Pirana proti Luciji, na odseku med objektom Vila Marija in GH Portorož. Obvoz bo potekal preko Belega Križa.

Povezane vsebine:

Carnevale a Pirano / Pust v Piranu

Do konca januarja se lahko prijavite na Istrski karneval