NEPREMIČNINE

Konec krize na nepremičninskem trgu?

Po mnogih letih zniževanja vrednosti nepremičnin na slovenski Obali smo le dočakali umiritev nepremičninskega trga. Od letošnje pomladi se vrednosti nepremičnin ne znižujejo več, trg je ponovno stabilen, saj postopno že beležimo rahlo rast cen nepremičnin, v povprečju za 5% vrednosti, v specifičnih okoliščinah prodajne ponudbe lahko tudi tja do 10% vrednosti. To velja predvsem za cene nepremičnin, ki so bile v času krize prilagojene nižjim prodajnim vrednostim na trgu, saj ne bomo tako hitro pozabili, da so žal vrednosti stanovanj v preteklosti padle tudi do 30 %, hiš pa celo do 50 % vrednosti, ki so jih dosegale še v letu 2008.

Precej novogradenj nasedlih investitorjev in gradbincev v stečajnih postopkih je bilo prodanih tudi na obalnem področju, kar je še dodatno prispevalo k umiritvi zniževanja vrednosti nepremičnin in stabilnosti nepremičninskega trga, ter nas navdaja z bolj optimističnimi napovedmi za prihodnost.

Tudi banke se s svojimi produkti pozitivno odzivajo na nove, spremenjene okoliščine na trgu. Ponujajo precej ugodne obrestne mere, s spremenljivimi kot tudi fiksnimi obrestnimi merami za pridobitev posojila, in omogočajo lažje dostopne kredite z daljšim rokom odplačila vse do 30 let.

Seveda pa kljub temu ni možno prodati vsega tako kot nekoč. Kupci so precej bolj ozaveščeni, izobraženi in seznanjeni s tehnološkimi in tržnimi možnostmi, zato so bolj selektivni pri izboru in nakupu nepremičnine kot v preteklosti. K lažji prodaji pripomore predvsem lega nepremičnine, njena funkcionalna zasnova ter ostale pomembne pritikline nepremičnine, kot so zunanje površine, urejeno in zagotovljeno parkiranje ter prostori za shranjevanje.

Še vedno so paradni konji prodaje predvsem stanovanja, medtem ko se postopno viša tudi prodaja hiš in nepremičnin višjega cenovnega razreda, zato povsem odkrito in na glas lahko rečemo, da je nepremičninske krize na našem področju že konec.

V naši posredniški družbi smo se pravočasno odzvali na spremenjene tržne okoliščine, zato z uspešnim doseganjem prodajnih rezultatov v preteklosti nismo imeli težav.

Branko Lončar

Na podlagi lastnih dolgoletnih izkušenj lahko povsem suvereno svetujemo in pomagamo vsem našim strankam pri njihovih odločitvah na kateri koli nepremičninski poti.

Obala nepremičnine d.o.o., Branko Lončar, vodja prodaje