OPERNI SPEKTAKEL

Koncert opernih arij ob 150. obletnici smrti skladatelja Rossinija

Koper, 20. julij 2018
Projekt »Il carro di Tespi« se v Koper vrača z vrhunskim koncertom v čast 150. obletnice smrti Gioachina Rossinija, ki nosi naslov “Rossini! Rossini! Bravo, Bravissimo”. Veličastni operni spektakel, ki bo 22. julija 2018 občinstvu postregel s koncertom opernih arij znanega italijanskega skladatelja Gioachina Rossinija, je bil načrtovan za idilični ambient Titovega trga, a se zaradi nestanovitnega vremena seli v dvorano sv. Frančiška na Martinčevem trgu v Kopru. Začetek koncerta ostaja ob 21. uri.

Foto: Alessandro Bosoni

Kot so sporočili organizatorji koncerta, se je projekt »Il carro di Tespi« oziroma Tespisov voz v okviru jubilejne desete izdaje leta 2014 v Kopru predstavil z znamenito opero Gioachina Rossinija »Seviljski brivec«, ki je med občinstvom požela veliko uspeha.

Pri letošnji izvedbi projekta sodeluje kar 45 glasbenih mojstrov – profesorjev in izkušeno ter visoko kvalificirano tehnično osebje, ki bodo s svojim nastopom dvorano sv. Frančiška spremenili v magično operno kuliso.

Tudi tokrat je pod projekt podpisan dirigent društva Filarmonia iz Vidma, Alfredo Barchi, ki ga odlikuje bogata glasbena kariera. Študiral je oboo s prof. Ginom Sivierijem in orkestrsko dirigiranje s prof. Gianfrancom Masinijem, na odru pa koncertiral s sekstetom ”Sestetto Poulenc”. Prejel je številna priznanja na regijskem in državnem nivoju, od leta 1989 pa je tudi redni profesor na konzervatoriju “J. Tomadini” v Vidmu.

Med njegove projekte sodi tudi »Tespisov voz«, ki želi s koncerti na najlepših trgih dežele Furlanije Julijske Krajine in na celotnem obmejnem območju italijansko operno glasbo približati širšemu občinstvu, predvsem pa mlajšim generacijam, ki v resnici nimajo prave možnosti doživljati in gojiti visoko kulturo. Barchi si zadnjih nekaj let prizadeva projekt pripeljati tudi v Slovenijo in na sosednjo Hrvaško.

Program koprskega koncerta sestavljajo “medley” arije in instrumentalne skladbe iz najbolj znanih Rossinijevih del, od že omenjenih Seviljskega brivca in Pepelke do Wilhelma Tella. Po besedah maestra Barchija bo koprsko občinstvo najbrž znalo ceniti tudi arijo iz Beneške regate z besedilom v beneškem narečju.

Foto: Koda

V pevski zasedbi bodo mladi izvajalci iz različnih držav, med njimi tudi Pirančan Neven Stipanov.

Vstopnice lahko kupite na vseh prodajnih mestih Eventim SI.

Program:

Prvi del

+ L’Italiana in Algeri: Ouverture
+ Duetto buffo di due gatti – Sabina Willeit, Inez Osina Rues
+ La pietra del paragone: Ombretta sdegnosa del Mississipi – Neven Stipanov
+ Il Barbiere di Siviglia: Ecco ridente in cielo – Hui Jin
+ La regata Veneziana*: ”Anzoleta avanti la regata”, ”Anzoleta co passa la regata”, ”Anzoleta dopo la regata” – Sabina Willeit
+ L’Italiana in Algeri: Le femmine d’Italia – Tan Qipeng
+ L’Italiana in Algeri: Cruda Sorte! Amor tiranno! – Inez Osina Rues
+ Il Barbiere di Siviglia: A un Dottor della mia Sorte – Neven Stipanov

Drugi del

+ Il Barbiere di Siviglia: Ouverture
+ L’Italiana in Algeri: Languir per una Bella – Hui Jin
+ Tancredi: Di tanti palpiti – Inez Osina Rues
+ L’Italiana in Algeri”: Pappataci! Che mai sento! – Hui Jin, Tan Qipeng, Neven Stipanov
+ La pastorella delle Alpi* – Sabina Willeit
+ Il Barbiere di Siviglia: La Calunnia è un venticello – Neven Stipanov
+ La Cenerentola: Questo è un nodo avviluppato – Sabina Willeit, Hui Jin, Neven Stipanov, Tan Qipeng, Inez Osina Rues, Vilma Ramirez Alvarez
+ Il Barbiere di Siviglia: Una voce poco fa – Inez Osina Rues, Vilma Ramirez Alvarez
+ Il Barbiere di Siviglia: Largo al Factotum, Vilma Ramirez Alvarez
+ Il Guglielmo Tell: Passo a sei, Vilma Ramirez Alvarez

Povezane vsebine:

Letošnje poletje v Kopru bo posejano z glasbenimi biseri