SOLINARJI NEZADOVOLJNI

Količina pridelane soli daleč od načrtov

Sečovlje, 16. september 2018
V Sečoveljskih solinah so v začetku meseca zaključili letošnjo sezono, kot je povedal Dario Sau, vodja pridelave v družbi Soline, pa s količino pridelane soli niso posebej zadovoljni. Pridelali so okoli 1700 ton soli in še okoli 70 ton solnega cveta, kar je precej daleč od načrtov.

Foto: Nataša Fajon

Nestanovitno vreme jim je nagajalo že v začetku poletja, saj so v prvem mesecu pobrali le okoli 250 ton, je konec julija pojasnjeval Dario Sau, ki v družbi Soline bdi nad pridelavo soli.

Po dveh obilnejših nevihtah konec avgusta in v začetku tega meseca so letošnjo sezono sklenili 3. septembra. V Sečovljah je namreč zapadlo približno 132 milimetrov dežja, zato so se odločili sezono zaključiti. Kot je povedal Sau, je bila slanica preveč razredčena in bi preprosto potrebovali preveč časa, da bi ponovno vzpostavili stanje, primerno za proizvodnjo.

Foto: Nataša Fajon

Večjih zalog visoko koncentrirane slanice namreč niso imeli, saj so jo zaradi vremena že izkoristili julija, da so lahko zagotovili primerno proizvodnjo kasneje v avgustu.

“S količino pridelane soli nismo prav zadovoljni,” je priznal Sau. Pridelali so namreč okoli 1700 ton soli in okoli 70 ton solnega cveta, kar je daleč od proizvodnega načrta. V skladu s slednjim bi morali pridelati okoli 3500 ton soli oziroma vsaj 2500 ton.

Delno si bodo v Sečoveljskih solinah sicer lahko pomagali z lanskimi zalogami, ki pa “niso tiste, ki bi si jih želeli imeti”. To je posledica leta 2014, ko zaradi izredno neugodnega vremena niso pridelali niti kilograma soli. Na zalogi bi morali tako imeti vsaj še toliko soli, kot so jo letos pridelali, je ocenil Sau.

Uredništvo