ZA NARODOV BLAGOR

Ko individualni strah preraste v histerijo

Koper, 17. april 2018
Na oder Gledališča Koper prihaja šesta in hkrati zadnja premiera letošnje sezone. Drama Francesca Randazza Za blagor vseh ljudi govori o skupnosti, ki v strahu pred begunci organizira vaške straže. Lahko bi se torej dogajala kjerkoli v Evropi. Kot je povedala režiserka Nenni Delmestre, predstava govori o nas in našem odnosu do drugega in drugačnega.

Foto: Jaka Varmuž

Zadnjo premiero so v Gledališču Koper ustvarili v sodelovanju z igralci SNG Nova Gorica, kjer po besedah direktorice Katje Pegan ni šlo za klasično koprodukcijo, ampak za sodobnejšo izmenjavo igralcev, ki jo odlikuje večja pripravljenost za sodelovanje.

Besedilo italijanskega dramatika Randazza je nastalo v času, ko so se v Italiji soočali z valom beguncev tako iz Afrike kot Balkana.

“Dogajanje je postavljeno v majhno mesto nekje v Evropi, kjer se prebivalci pred prihodom beguncev čez reko organizirajo v vaške straže. Po zajetju begunca, za katerega se nazadnje izkaže, da gre za mlado punco, se “demokratično” odločajo, ali bodo to osebo ubili oz. vrgli nazaj v reko ali ne,” je na današnji novinarski konferenci pojasnila direktorica Gledališča Koper Katja Pegan.

Celotna zgodba se razvije na osnovi vprašanja, kaj s to ujetnico storiti, kjer se izkaže, da v prebivalcih kljub njihovi domnevni človeškosti, dobroti in zavezanosti krščanskim vrednotam, ves čas brbota nasilje.

“Bistvo igre je v tem, da ima vsak svojo teorijo, kdo nas ogroža, ampak ko se enkrat ta teorija sreča s prakso, naša prepričanja padejo,” je o predstavi dejal Marko Bratuš, umetniški vodja SNG Nova Gorica.

Foto: Jaka Varmuž

Po besedah režiserke Nenni Delmestre besedilo obravnava rastoči strah pred drugim in drugačnim, ki prek politične manipulacije povzroča tudi velike družbene spremembe.

V središču njenega zanimanja pa je bil odgovor na vprašanje, kako individualni strah pod določenimi vplivi preraste v histerijo, ki se neizbežno konča s tragedijo. Liki v predstavi namreč zajemajo zelo širok spekter ljudi, nemogoče jih je ločiti na dobre in hudobne.

“To je predstava o nas, o tem, da se pravzaprav vprašamo, kakšen odnos imamo do tistega človeškega v Človeku,” je sklenila Nenni Delmestre.

Besedilo drame Za narodov blagor je iz italijanščine prevedel Marko Sosič, v njej pa nastopajo Rok Matek, Anja Drnovšek, Matevž Biber, Bine Matoh, Igor Štamulak, Jože Hrovat, Tjaša Hrovat in Lin Colja. Premierno si zgodbo o človeku in njegovi človeškosti lahko ogledate v petek, 20. aprila, ob 20.00.

Povezane vsebine:

Katja Pegan: Ohraniti moramo tistega radovednega in radostnega otroka v sebi

Stoječe ovacije splitskega občinstva ob predstavi Alan Ford