GASTRONOMIJA

Kantina Rikardo

Spoj krajev, kultur, skozi čas tudi držav je v Istro prinesel preizkušnje, kot tudi neizmerna bogastva. Kakor dragulji se rojevajo vonji in okusi, ki nas spominjajo na otroštvo. Ustvarjeni s potrpežljivostjo in pristno ljubeznijo. Dovolite, da vas “nono” Rikardo razvaja, »pokokola« in popelje v preteklost. Dovolite, da vam pokaže in obudi spomine na naše kraje, kakršni so bili nekoč in se pri nas v Portorožu ohranjajo še danes.

Peperonata iz piščančjih bedrc – pu naše noga od kakuše

Za dve osebi potrebujemo:
2 bedrci ali dve nogi,
1 bučko,
jajčevec (malancan),
1 rdečo papriko,
1 rumeno papriko,
1 pikantno papriko,
1 čebulo,
1 česen (česan),
peteršilj,
1 paradižnik (pomidor),
vejica timijana,
1 dl malvazije,
sol, poper po okusu (en špicigo, ščepič).

Predpriprava:
Bedrca oplaknemo in jih zarežemo pri kosteh, saj tako olajšamo peko. V suho posodo damo timijan, strok česna, vejico lovorja in bedra, ki smo jih predhodno namazali z oljčnim oljem, ter jih pustimo marinirati nekaj ur na sobni temperaturi. Medtem olupimo paradižnik, tako da ga na spodnjem delu zarežemo in za kratek čas potopimo v krop. Nato ga olupimo in pustimo, da se ohladi. Z melancanom naredimo enako: narežemo, posolimo in pustimo počivati 30 minut, da se znebi grenkega soka. Čebulo in bučko narežemo na kolobarje, papriko pa na krhlje. Tudi pikantno papriko očistimo in jo na drobno nasekljamo. Zaradi lažje priprave je pomembno, da je zelenjava narezana na centimeter debele kose.

Priprava:
Na oljčnem olju prepražimo narezano čebulo, dodamo strok česna v olupku ter bučke in papriko, melancan pa dodamo kasneje, saj je že mehak. Vse skupaj pražimo. Ko vidimo, da je zelenjava že lepo zlato-rumena, zalijemo s kozarčkom vina, lahko tudi s kozarčkom vode. Dodamo pikantno papriko po okusu ter pustimo, da se malo duši in tekočina izhlapi. Na koncu solimo, popramo in pustimo, da se nekoliko ohladi. Nato jo izcedimo in serviramo na krožnik. Medtem smo prav tako na oljčnem olju dušili marinirane piščančje nogice. Kožo smo zapekli, dodali strok česna, zalili z vinom, pokrili in na nizkem ognju dušili približno 10 minut.

Zelenjavi na krožniku dodamo še piščanca in postrežemo. Dober tek!

Dobrodošli v naši Kantini Rikardo Portorož, kjer vas pričakujemo na prijetno osvežujoči poletni terasi v domačem ambientu, kjer se domači okusi prepletajo s pestro izbiro južnoprimorskih vin (preko 60 različnih vrst) in ostalih pijač ob spremljavi prijetne glasbe. Ob četrtkih lahko prisluhnete glasbi v živo z Igorjem Mikoličem – Lijo.

Kantina Rikardo Portorož, Obala 26 – tel.št.:05/99 64 182