RAZMIŠLJANJA

Kako zares uresničimo novoletne cilje?

Ali ste se kdaj vprašali, kaj je tisto, kar povzroči, da nekaterim ljudem uspe drastično spremeniti lastno življenje, medtem ko nas večina »dolgočasno« živi v vsakodnevni rutini?

Vsi imamo prijatelje, ki so zamenjali delovna mesta, a so v novem okolju našli stare probleme. Vsi poznamo koga, ki je drastično spremenil svoj življenjski slog (prenehal kaditi ali piti, je shujšal, pričel s športom), a šele takrat, ko mu je zdravnik rekel, da ni več heca. V vsem tem »življenjskem neredu« poslušamo zgodbe o posameznikih, ki so jim uspeli ogromni podvigi. Nekdo je pretekel maraton, drugi je splezal na najvišjo goro sveta, nekdo tretji je odprl svoje podjetje. Vsi ti primeri imajo skupni imenovalec. Velike spremembe so možne le, ko so v igri velika čustva!
 
Vprašanje se postavlja spontano, kako lahko jaz uresničim svoje sanje oz. dvignem svoje življenje na višji nivo? Tukaj je nekaj pomembnih, a preprostih resnic. Te resnice so razlog, da  nam največkrat ne uspe doseči ciljev!
 
1. Otroški možgani so kot spužva. Vpijajo vse informacije, in ker delujejo brez »zaščite«, se hitro zgodi, da se vanje naseli negativizem. Oblikujeta se slaba samopodoba in šibek značaj. Zavedati se moramo, da so vse besede in sodbe, ki jih izrečemo otrokom, kot semena. Kar sejemo, vstavimo v otrokov um, to bomo želi. Ne moremo pričakovati, da bomo v otroka vnašali strah in nezaupanje ter vzgojili močno, odločno in odgovorno osebo.

2. Ljudje smo kot radio. Celo življenje delujemo na isti frekvenci. Starši in okolje so nas v rosnih letih  programirali in še danes delujemo tako. Z enakim načinom delovanja lahko pričakujemo le enake ali podobne rezultate. Ne verjamete? Pomislite, koliko različnih stvari ste naredili v življenju.

3. Visoki cilji so zelo oddaljeni od našega trenutnega življenja. Ne vidimo jih, zato nam povzročajo tesnobo. Še več, naš um nas prepričuje, da niso realni in se zanje ne splača porabljati energije. Če želimo preteči maraton, ni dovolj, da pričnemo teči. V svojem življenju moramo narediti veliko majhnih sprememb. Cilj si moramo najprej nekako približati, se spoprijateljiti z njim in ga pričeti reševati po majhnih korakih.

4. Zavedati se moramo, da gredo spremembe od znotraj navzven. Najprej moramo spremeniti naše misli, šele nato spremenimo naša dejanja. Naše misli so vzrok, dejanja so posledice. Misli so semena, dejanja so plodovi. Misel je ideja, dejanje je produkt.

Višji cilj, kot si postavimo, bolj moramo spremeniti svoje življenje, da ga uresničimo!
a) Vprašajmo se, zakaj si to želimo. Napišimo čim več razlogov. Zatem se vprašajmo, zakaj nam tega še ni uspelo doseči. Ugotoviti moramo, katere »smeti« imamo v naši podzavesti. Šele ko ugotovimo svoje napake, jih lahko začnemo reševati.
b) MODEL – pogledamo  okoli sebe, kdo vse je ta ali podoben cilj že uresničil. Poskušamo ugotoviti, kako ta posameznik razmišlja in deluje, ter ga poskušamo kopirati. On je naš model.
c) SAMODISCIPLINA je zelo pomembna! Svoji disciplini pomagamo tako, da si izdelamo natančen urnik, ob kateri uri bomo počeli posamezno aktivnost.
d) STOPNIŠČE – svoj velik cilj razdelimo na veliko majhnih. Vsak majhen dosežek bo spodbuda in ojačanje naše vere vase in v naše sposobnosti.
e) BILDANJE PODZAVESTI – da spremenimo svoja napačna prepričanja in navade, ki so nas do danes ovirale, da nismo še dosegli željenih rezultatov, moramo vsakodnevno v svojo podzavest pošiljati nove informacije. To so lahko pozitivne afirmacije, vizualizacija doseženega cilja, igranje vloge, kot da smo cilj že dosegli (obleka, obnašanje, govorjenje …).
f) SPROŽILEC – lahko imamo super načrt in smo super motivirani, a še vedno ležimo pred TV. Potrebujemo sprožilec. To je tista beseda, stavek ali gib, ki nas izstreli. Raketa se izstreli po odštevanju (3, 2, 1), ob naboju poči (bang), Valentino Rossi navije motor do konca (vrrr!!). Kaj je vaš sprožilec?
g) AKCIJA – je najpomembnejši člen delovanja. Tudi brez načrta in vseh drugih elementov veliko dosežemo, če smo aktivni. Zato se odločite, da boste vsak dan naredili vsaj en (samo en) korak v smeri k cilju.

Foto: Mojmir Kovač, avtor: Osebni arhiv

Edine omejitve so tiste, ki si jih sami postavimo v svojih glavah. Omejitve ne obstajajo! Ničesar ni, kar bi lahko bilo nemogoče, če verjamemo, da bomo uspeli, bomo to tudi dosegli. Ni stvari, ki bi se imenovala omejitev. Edina stvar, ki je za to besedo, smo mi sami in naša prepričanja. Mi sami odločamo, kaj bomo in česa ne bomo naredili. Mi sami smo ustvarjalci svoje usode! Poglejte okoli sebe in se prepričajte, vse okoli nas se dnevno spreminja in raste. Vse gre naprej. Narava je narejena tako, da raste in se razvija. V trenutku, ko se ustavite, vas življenje prehiti. Zato stisnite pesti, zazrite se v svet in se odločite, da boste junaško in odločno zakorakali naprej in vedno le naprej! Korak po korak, počasi a vztrajno! 

Mojmir Kovač, mojster NLP-ja, trener juda, motivacijski govorec

Povezane vsebine:

Postavite si cilje, novo leto je že tu!

Karizma

Poze moči – spremenite svojo držo in spremenili boste svoj svet