AKTUALNO

Kako vam lahko naturopati pomagamo?

Naturopatija je v Sloveniji prisotna že nekaj let, a kljub temu le malokdo ve, o čem govorim in s čim se ukvarjam, ko povem, da sem naturopatinja. V novembru je v Bruslju diplomirala prva generacija novogoriške šole za evolutivno naturopatijo, ki je članica bruseljske Universite Europenee Jean Monet, in s tem je Slovenija postala bogatejša za osem novih naturopatov.

Kaj je naturopatija in kaj počnemo naturopati?

Naturopatija je holistična starodavna disciplina, ki se ukvarja z zdravjem in temelji na človekovi lastni moči zdravljenja. Začetki naturopatije segajo že v Hipokratove čase, po katerem je tudi povzela svoje glavno načelo: »Predvsem ne škoduj!«.

Naturopatija pri človeku ne obravnava posameznih simptomov, temveč osebo gleda kot celoto in kot edinstveno bitje, upoštevajoč njeno konstitucijo in življenjski slog. Holistična stroka združuje mnoge discipline, naravne tehnike in metode, katerih skupni cilj je spodbujanje naravne sposobnosti samozdravljenja, vsem pa je skupno to, da niso invazivne, človeku ne škodijo in pomagajo na naraven način.

Naturopatija ne postavlja diagnoz, temveč z integrirano in sinergično uporabo različnih naravnih pristopov v posamezniku vzpostavi pogoje za obnovitev ali ponovno vzpostavitev psihofizičnega ravnovesja, ki je pogoj za prebuditev prirojene sposobnosti samozdravljenja in uravnovešenje življenjske energije, ki nadzoruje in premika vsa živa bitja.

Naturopati posameznika obravnavamo na fizičnem, čustvenem, mentalnem in duhovnem nivoju in vzroke za porušeno zdravstveno stanje iščemo povsod: v načinu življenja, prehranjevalnih navadah, življenjskem okolju, družinskih in partnerskih odnosih, mentalnem stanju, čustvovanju, nezadostni ali pretirani telesni aktivnosti idr., saj je holistično zdravje pravzaprav pristop k življenju, pri katerem ljudje z vsakodnevnimi izbirami prevzemamo odgovornost do lastnega zdravja.

Naturopatsko pojmovanje zdravja ne obravnava bolezni kot napako narave ali organizma, temveč kot smiseln in poseben mehanizem, s katerim organizem skuša ohranjati življenje. Naturopatija simptomov ne obravnava kot nekaj, kar je treba za vsako ceno zatreti (seveda če osebe ne ogrožajo in jih lahko prenaša), temveč jih skuša interpretirati za iskanje vzrokov težav, saj so pogosto prav simptomi »jezik« telesa, s katerim nam sporoča potlačene vsebine in globoke potrebe, ki jim ne želimo ali ne znamo prisluhniti.

Kako lahko pomagamo: naturopati svojim strankam pomagamo pri iskanju vzrokov težav oz. porušenega psihofizičnega ravnovesja, nudimo jim naravno podporo pri obvladovanju simptomov in osebo spremljamo na poti iskanja takšnega modela življenja, ki bi ji omogočil odpraviti vzroke za težave in povrnitev k telesni in duševni homeostazi – torej k zdravju. Pomembno pa je tudi to, da osebi pomagamo razumeti procese, ki se odvijajo v njenem organizmu in smisel bolezni ali nelagodja, zaradi katerega trpi. S tem skušamo svojim strankam tudi pomagati, da se vsaj nekoliko otresejo strahu, ki spremlja določene diagnoze, saj je prav strah pogosto pomemben dejavnik, da se situacija še dodatno poslabša.

Glede na širino in neškodljivost pristopov lahko torej naturopati samostojno ali kot dodatna podpora pri zdravniškem zdravljenju ponudimo pomoč pri raznih vrstah težav znanega ali neznanega izvora, mnogokrat pa človeku zadostuje že samo pogovor ali nasvet o tem, kako na naraven način poskrbeti za svoje dobro počutje ali za dobro počutje svojih dragih.

Romina Salvi, naturopatinja, Naturopatski center Aureus, www.naturopatija.si, info@naturopatija.si