NE PREZRITE

Kako redno in pravilno zalivati

Vroče in suho poletje zahteva na vrtu posebno skrb. Rastlinam je potrebno zagotoviti primerno količino vodo. Z njo se po rastlini pretakajo vsa hranila iz enih rastlinskih organov v druge in tako zagotovijo rast, razvoj in plodove. A brez dovajanja hranil ne gre.

kapljično namakanje

Sušni stres

Visoke poletne temperature pomenijo obilno izhlapevanje vode iz tal, ki v kombinaciji s premalo pogostimi padavinami povzroči sušo in stres pri rastlinah. Velik pomen ima tip tal, saj bolj težka, glinena tla bolje zadržujejo vodo kot peščena in je izhlapevanje manjše. Zmanjšamo ga z uporabo zastirke in rednim okopavanjem, saj tako preprečimo zaskorjenost in pokanje vrtne zemlje. Najbolj so na udaru rastline s plitvimi koreninami (solatnice, špinačnice, kapusnice). Pomembno je okrepiti rastline pred začetkom suše z rednim tedenskim zalivanjem z vitaminskim in aminokislinskim kompleksom Bio Plantella Vita. Tako krepimo in spodbujamo metabolizem in tvorjenje gradnikov rastlin, ki imajo močnejšo fotosintezo in lažje ter bolje vgrajujejo potrebne snovi za ustvarjanje plodov (plodovke, kapusnice). Tudi v primeru toče, ki je v zadnjih letih pogosta v vročih poletnih dneh, poškropimo (foliarno) vse rastline, da vzpodbudimo presnovo in se rane hitreje zarastejo.

Je vsako zalivanje namakanje?

Kapljično namakanje je sistem, kjer preko plastičnih cevi, priklopljenih na cisterno, dovajamo vodo rastlinam nad koreninami, saj so cevi speljane tik ob rastline. Tako imajo rastline ves čas na voljo vodo, vendar mora biti greda na ravnem. Sistem je priporočljiv za plodovke in jagode, če jih gojimo pod folijo. Najbolj »po domače« kapljično namakanje je s plastenko, ki ji odrežemo dno in preluknjamo zamašek ter zakopljemo ob rastlino. To je dobro narediti ob sajenju. To je uporabno predvsem pri paradižnikih, ki razvijejo globok koreninski sistem.

Listno dognojevanje

Zalivamo rastline zvečer ali zjutraj, nikoli čez dan v času visokih poletnih temperatur. Voda naj bo ogreta na okoli sobne temperature in ne mrzla neposredno iz vodovoda, saj tako povzročimo šok. Plodovke zalivamo pri tleh in nikoli po listih, sac vlaga in toplota vodita le v hiter pojav bolezni. Ne pozabimo, da je v Sloveniji tudi poleti rosa, kar pomeni dovolj vlage za razvoj bolezni. Na naraven način jih preprečimo z rednim škropljenjem s sredstvom iz njivske preslice Bio Plantella Natur. Zalivamo jih manj pogosto, a takrat počasi in v več ponovitvah, da voda počasi prodre čim bolj globoko (okoli 30 cm). Kapusnice in solatnice pa lahko zalivamo tudi po listih, precej pogosto, saj imajo plitve korenine.

gnojenje preko listov

V času suše rastline težje sprejemajo hranila preko zalivanja, zato jih dodajamo foliarno – preko listov. V škropilnico dodamo tekoče organsko gnojilo Bio Plantella Vrt in dognojujemo enkrat tedensko predvsem plodovke, ki potrebujejo največ hranil.

Strokovnjaki agronomi Kluba Gaia