ZDRAVJE

Kako nam lahko pomaga NLP v vsakdanjem življenju?

Ali veste, da večina ljudi prebere le prva dva odstavka članka, medtem ko so najpomembnejše informacije skrite v zadnjih odstavkih? Verjamem, da iz izkušenj veste, da je jedro najpomembnejši del besedila, kajne?

NLP je umetnost in znanost o osebni odličnosti, ki temelji na preučevanju uspešne komunikacije in izjemnih dosežkov, ki so jih dosegli ljudje na različnih področjih. Teh spretnosti se lahko nauči vsak, ki si želi izboljšati učinkovitost v osebnem ali poklicnem življenju.

NLP je kratica za nevrolingvistično programiranje. Razvilo se je v zgodnjih 70-ih letih prejšnjega stoletja. Je plod sodelovanja Johna Grinderja in Richarda Bandlerja. Preučevala sta velikane psihoterapije tistega časa: Fritza Perlsa (Gestalt), Virginio Satir (družinska terapevtka) in Miltona Ericksona (hipno terapija).

Grinder in Bandler sta ugotovila, da lahko razdelita katerokoli terapijo na korake in tako uporabita isti vzorec kot uspešenterapevt, torej lahko tudi onadva oziroma vsakdo »naredi« uspešno terapijo. Z leti se je nabor NLP orodij večal in s tem interes strokovnjakov ter ljudi, potrebnih pomoči.

S povečevanjem vpliva NLP-ja se je večala tudi zavist in negodovanje »uradne« psiho medicine. O tem je nastala zanimiva zgodba, ko so ameriški psihiatri obtožili NLP-jevce šarlatanstva, saj so obljubljali ozdravljenje fobij (strah pred višino, pajki, zaprtimi prostori…) v eni uri, medtem ko so hodili bolniki neuspešno k svojim psihiatrom zaradi teh težav tudi več let. Anthony Robbins je psihiatrijo izzval na dvoboj. Psihiatrom je dovolil, da izberejo svoje najtežje bolnike in jih pripeljejo v televizijski studio, kjer jih bo sam v neposrednem TV prenosu ozdravil fobije. Nadaljevanje zgodbe je legenda.

V zadnjih štiridesetih letih se je NLP razširil po vsem svetu. Veliko ljudem je olajšal življenje ali jih vpeljal v tirnice uspeha in odličnosti.

Če hodite po svetu in iščete odličnost, boste našli odličnost. Če hodite po svetu in iščete težave, boste našli težave. To, kar verjamete, to se vam uresniči.

V sebi imamo (ali jih lahko ustvarimo) vse vire, ki jih potrebujemo za doseganje svojih ciljev. Žal so v nas tudi omejitve, ki nam preprečujejo, da bi dosegali boljše rezultate in imeli udobnejše življenje. Te omejitve so zahrbtne, saj največkrat sploh ne vemo zanje. V nas so jih vsadili naši starši in drugi bližnji, ki so nas vzgajali. S seboj jih nosimo kot najvišjo resnico. V resnici pa so to le omejujoča prepričanja. Kolikokrat ste že slišali tisti tih glas, ki vam je v možganih govoril: nisi sposoben, si ne zaslužiš, tega ne znaš, ti ne pripada, nisi dovolj dober in podobno? To so besede omejujočih prepričanj iz naše podzavesti. Ta prepričanja nam ne dovolijo, da bi živeli na višji ravni.

V naslednjih člankih vam bomo predstavili nekaj orodij (metod), s katerimi si lahko tudi sami pomagate oziroma spremenite svoje življenje na boljše. Naj zapiha svež veter v mogočna jadra vašega življenja.

Vem, kaj si mislite: vi nimate problemov in vaše življenje je idealno. A je to res? Vzemite si čas in pomislite, koliko novoletnih ciljev niste uresničili v zadnjih 10-ih letih. Zakaj že? Ali pa imate kdaj občutek, da se vam dogajajo vedno iste stvari, da srečujete podobne ljudi, da se na določenih stvareh vrtite v krogu, ali se vedno sprete za isto stvar, ali se stisnete k steni, ko stopite v prostor poln neznanih ljudi?

Afriški pregovor pravi: »Če nimaš notranjega sovražnika, ti noben zunanji sovražnik ne more nič«!

Mojmir Kovač