NEPREMIČNINE

Kako dobro prodati stanovanje

Pomembno je, kako nepremičnino kupiti, kako z njo upravljati in kako jo tudi po potrebi dobro prodati. Tokrat in v naslednjih izdajah časnika bomo opisali posebnosti, saj je nepremičnina edino realno premoženje, ki ga ne morejo ukrasti ali odvzeti. Izkazalo se je, da je tudi vojne in politične sile niso mogle odvzeti, oziroma so jo po odvzemu morale vrniti (denacionalizacijski postopek). Tudi če vam jo porušijo, še vedno ostane parcela v vaši lasti. Zato je upravljanje s tem premoženjem zelo pomembno. Pri prodaji pa je pomembno imeti pogajalska in tehnična znanja.

Stanovanje je najlažje prodati, ko zanj poznamo tržno ceno, ki je opredeljena na kvadratni meter za določeno lokacijo, nepremičninam na Obali pa ceno višata bližina morja in pogled na morje. Kolikšen pa je razpon v ceni (od do), je odvisno od natančne lokacije in drugih podrobnosti, navsezadnje pa tudi od načina prezentacije (oglas, slike opis…).

Pri pripravi oglasa za stanovanje je poleg slik najpomembnejši tloris. Če imate tloris stanovanja, ga obvezno priložite v oglas, če ga nimate, ga lahko z brezplačno aplikacijo na spletu sami sestavite ali pa ga z ravnilom narišete na kos papirja, poslikate s pametnim telefonom in vnesete na oglas skupaj s fotografijami stanovanja. Fotografij ne posnemite s pametnim telefonom, saj fotoaparat na njem zajame premajhen kot stanovanja ali sobe in potem kaže, kot da prodajate kos pohištva. Slike naredite s profesionalnim fotoaparatom s širokokotnim objektivom. Agencije in profesionalni fotografi uporabljamo objektiv, ki zajame prostor od stene do stene in je videti soba v celotni velikosti, kupec pa ima tako natančno predstavo o prostoru, zajetem v sliki.

Oglas je dobro oddati v objavo na več nepremičninskih portalov v Sloveniji. Večina je brezplačnih, nekateri pa zaračunajo le majhen prispevek. Če želite ali pričakujete prodajo tujcem, se morate obrniti na tuje nepremičninske portale. Tam objava ni tako poceni kakor pri nas, prodaja ruskemu kupcu pa je veliko bolj kompleksna, saj ruski državljani osebno ne morejo kupiti nepremičnine v Sloveniji. Rusi običajno ne govorijo tujih jezikov, zato je samostojno oglaševanje v Rusiji za namene prodaje neprimerno. Potrebno se je dogovoriti z domačo nepremičninsko agencijo, ki sodeluje z ruskimi agencijami ali oglašuje v Rusiji. Podobno velja za Italijane in Nemce. Če ne znate teh jezikov, se sami ne spuščajte v samostojno oglaševanje v teh državah.

Če se boste odločili za samostojno oglaševanje, bodite pripravljeni na to, da vas bodo stranke zasipale s prošnjami za oglede. Sami boste težko ocenili, ali so samo “firbci” ali gre za resne stranke. Med temi klici vas bodo klicale tudi različne nepremičninske agencije, ki vas bodo prepričevale, da imajo kupca in da bi radi prišli pogledat in poslikat nepremičnino za ponudbo svojim kupcem. Na koncu boste opravljali tisto, kar je delo agencij in boste zaradi števila ogledov, pa kljub temu nobene resne ponudbe, čisto obupali. Zato se odločajte za samostojno prodajo le, če imate veliko prostega časa in volje za ukvarjanje z zahtevnimi strankami. Najboljši nasvet je, da zadevo prepustite strokovnjakom. Na Obali je veliko nepremičninskih agencij. Nekatere so večje, druge manjše, večinoma pa so “one man band”. Če želite privabiti tudi tuje stranke, priporočam izbiro večje agencije v regiji z dolgoletnimi izkušnjami.

Veliko strank misli, da ima agencija iz Ljubljane kupce iz Ljubljane. To ne drži, saj imajo lokalne agencije kupce iz vse Slovenije. Kupci se raje obračajo na lokalno agencijo v regiji, kjer se nahaja nepremičnina, kot pa na agencijo, ki je bližja njihovemu domu.

Trenutno stanje trga nepremičnin je zelo živo. Povpraševanje po stanovanjih je večje v primerjavi z drugimi vrstami nepremičnin. Vse novogradnje stanovanj pa razprodajo, še preden postavijo streho na stavbi.

Tudi agencijo INVESTMOND v Izoli s petimi zaposlenimi obišče okoli sto slovenskih kupcev mesečno (polovico domačinov in polovico iz ostalih regij Slovenije), ki povprašujejo po nepremičninah. Skoraj vsak dan pridejo ruski državljani, pet odstotkov je Italijanov in pet odstotkov drugih tujcev. Prodali smo že več kot polovico vseh nepremičnin iz baze nepremičnin na prodaj v agenciji v zadnji polovici leta. Predvsem je pomembno, da fotografiramo nepremičnine s profesionalno opremo, uporabljamo 4K profesionalni dron, prvi pa smo začeli z izvedbo fotografij in filmov s 360° VR posnetki prostorov. Oglašujemo v Sloveniji, v Rusiji, Kazakhstanu, Ukraini, Hong Kongu in Italiji.
Prodali smo več »milijonskih« vil, hotelov, marin … Na Obali smo že od leta 1998.

Kontakt agencije:
www.investmond.si oz. email info(at)investmond.si.

Edmond Petrovič