NEPREMIČNINE

Kako dobro prodati stanovanje

V prejšnji številki Primorskih odmevov smo pisali, kako dobro prodati stanovanje. Stanje na nepremičninskem trgu se je zadnji dve leti začelo pobirati iz krize in se letos popravilo do te mere, da imajo kupci že težavo s pomanjkanjem izbire.

Kar nekaj prodajalcev se odloča prodajati sami, brez pomoči nepremičninske agencije. Zato bomo v tej številki govorili predvsem o davkih, na katere morate paziti, če se odločate prodajati sami.

Pri prodaji nepremičnine je tako potrebno poznati:

– davek na promet nepremičnin, ki znaša 2% od vrednosti nepremičnine

– davek na dodano vrednost, ki znaša 22% za nepozidana stavbna zemljišča in poslovne prostore, 9,5% pa za stanovanjske hiše in stanovanja. Obračunajo ga samo zavezanci za obračun DDV-ja. Oprostitev velja za objekte in enote, ki so v uporabi več kot dve leti in v kolikor DDV ni bil že uporabljen kot olajšava.

– davek na dobiček pri odsvojitvi nepremičnine, ki znaša 25% od dobička v primeru prodaje v prvih 5 letih od nakupa, 15 % od dobička pri prodaji v roku od 5 do 10 let, 10% od dobička pri prodaji v roku od 10 do 15 let ter 5% od dobička pri prodaji v roku od 15 do 20 let. V primeru prodaje po 20 letih lastništva je nepremičnina davka prosta. Obveznost obračunavanja pa se začne od leta 2002 naprej.

– davek na dediščine in darila znaša od 5 % do več kot 39%. Davčnih stopenj je veliko in so odvisne od dednega reda in višine davčne osnove. Davka je prost samo prvi dedni red. O davkih bi lahko zapolnil cel časopis, pa še bi zmanjkalo prostora. Zato ni vse tako enostavno, kot je videti na prvi pogled.

FURS ima pravico, da sam oceni tržno vrednost nepremičnine, za katero se opravlja odmera davka, in to naredi na podlagi povprečja izvedenih prodaj na enaki lokaciji, v roku enega leta za m2. Pogodbena prodajna cena tako ni nujno enaka tisti, po kateri se bodo davki odmerili. Pri odmeri davkov pa so tudi olajšave. Zato je zelo pomembno, kako pripraviti pravilno davčno napoved. Pri pravilni pripravi lahko privarčujete tudi več tisoč ali celo več deset
tisoč evrov. Za pripravo pravilne davčne napovedi smo na voljo strokovnjaki (nepremičninske agencije, specializirani odvetniki, davčni svetovalci, …) po naročilu. Notarji niso vedno dobri davčni svetovalci, ravno tako ne vsak odvetnik. Zato je zelo pomembno, kako se zadeve lotite in komu se boste »dali v roke«.

Izid pa bo pokazala vaša denarnica. Dobra nepremičninska agencija vam bo vse storitve že vključila v samo ceno provizije za pridobljenega kupca. Poleg tega vam bodo v ceno provizije vštete tudi druge dejavnosti, ki jih agencija izvede in bi jih morali pri samostojni prodaji narediti sami.

Sploh je tu veliko dela pri prodaji kmetijskega zemljišča ali hiše, katere samo del parcele stoji na kmetijskem zemljišču.

V agenciji INVESTMOND nepremičnine, Edmond Petrovič s.p., ki posluje že od leta 1998, vam vse opravimo strokovno in brez napak. Prodali smo že preko tisoč nepremičnin sto odstotno zadovoljnim strankam. Stanovanje Vam prodamo v
roku 3 tednov. Provizija za ekskluzivno posredovanje pri prodaji pa znaša samo 1% + DDV. Oglašujemo po skoraj vsem svetu, predvsem v Rusiji, drugih »Sovjetskih« državah, Italiji in seveda v Sloveniji.

www.investmond.si