SKOZI ČAS

Kaj mi pripoveduje stara slika Pirana

Osrednji mestni trg krasi fontana, ki z razpršenimi kapljicami vode ustvarja ugoden hlad v vročem poletnem dopoldnevu. Nekaterim ob pogledu na to čarobno vodno zaveso zastaja korak na poti na postajo, kjer nekaj potnikov že čaka na prevoz. Rdeči tramvaj se je ravnokar prikazal na vogalu, tam pri palači Gabrielli, poznejšem Mestnem in zdajšnjem Pomorskem muzeju. Njeno streho krasi rdečkasta steklena kupola.

Fotografija: Piran med 1935 in 1944, avtor neznan

Eden od čakajočih je skočil še v slaščičarno Fiore po najboljši sladoled. Zadaj, na velikem pomolu, ravnokar pristaja San Marco. Tudi on je privabil množico, namenjeno v Trst.

Ribiči na svojih barkah čistijo mreže na palubah, ki so jih prekrili s ponjavami, in tako ujeli nekaj jutranjega hladu.

To pravljično idilo bo kmalu prekinila sirena na občinski stavbi, ki bo oznanila letalski napad. Piran bo v njem ostal brez kupole, slaščičarne in nekaterih prebivalcev. Žrtev napada bo tudi San Marco, kapitan se bo namreč v želji pomagati preživelim potnikom odločil, da ga nasede ob savudrijski obali. Čez nekaj let s trga pospravijo fontano, za vedno odjadrajo barke s ponjavami in odropota znameniti rdeči tramvaj.

Igor Štibilj

Povezane vsebine:

Izolske terme

Koprske soline