FILM

Jubilejni pregled vrhuncev slovenske filmske produkcije

Portorož, 11. september 2017
Jutri se s projekcijo celovečernega filma Marka Naberšnika “Slovenija, Avstralija in jutri ves svet” v Portorožu začenja osrednji dogodek za domačo avdiovizualno produkcijo.

Foto: FSF

Jubilejni 20. Festival slovenskega filma, ki bo trajal do sobote, prinaša kar 96 filmov vseh dolžin, zvrsti in žanrov. V uradnem programu, ki sta ga oblikovala selektorja Neva Mužič in Gorazd Trušnovec, bodo predvajali 84 filmov, 52 v tekmovalnem in 32 v preglednem programu. Ostalih 12 filmov bo prikazanih v sekciji Posvečeno, kjer se bodo s petimi izbranimi klasikami poklonili pestri zgodovini slovenskega filma in nekaterim njegovim ustvarjalcem, in novem sklopu Podmladek, kjer si bomo lahko ogledali sedem filmskih stvaritev dijakov in osnovnošolcev.

Ekipa, ki vsako leto v Portorož pripelje festival, je poudarila, da si bomo na njem ogledali tisti del domače avdiovizualne produkcije, ki predstavlja praznik vseh, ki tako ali drugače soustvarjajo podobo slovenske avdiovizualne pokrajine: ustvarjalcev in poustvarjalcev, organizatorjev in producentov, igralcev in ljubiteljev filma, stroke, publicistov, oblikovalcev programov, distributerjev in prikazovalcev.

“Za vse nas bi moral imeti čas festivalskega dogajanja podobno vlogo, kot so jo imele olimpijske igre v starogrški družbi: to je obdobje miru, ko se pozabijo stare zamere in spori in se ne glede na razlike med nami in ne glede na to, da gre tudi za tekmovanje (pa naj gre za estetske ali ideološke) sede pred skupno filmsko platno, kjer se lahko razvnemajo strasti in ostre debate, a ob zavedanju, da vsi sodelujemo v isti disciplini – dialoški komunikaciji, katere cilj je en sam in skupen vsem: spodbujati kakovostno domačo avdiovizualno ustvarjalnost,” so o vlogi festivala zapisali organizatorji.

V kategoriji celovečernih filmov bodo prikazali 17 filmov, med njimi je enajst igranih ter dva, ki sta prejela nagrade v tujini. Poleg Družine režiserja Roka Bička, nagrajenega v Locarnu, se na festival vrača tudi režiser Jan Cvitkovič s filmom Družinica, ki je svetovno premiero doživel na mednarodnem festivalu v Montrealu. Irena Kovačevič je tam prejela nagrado za najboljšo žensko igralko.

Foto: FSF

Polovica vseh filmov se bo potegovala za prenovljeni kipec Vesne, ki ima zdaj obliko stilizirane ženske figure v obleki z naborki, ki spominja na glavno junakinjo istoimenskega filma.

Med novostmi letošnjega festivala bodo večerne projekcije na portoroški plaži, kjer bodo predvajali filme iz sklopa Posvečeno, ter, festivalski klub Kempinski, ki bo namenjen druženju filmskih ustvarjalcev.

Kot vsako leto bo festival tudi letos postregel s strokovnimi srečanji in predavanji. Lahko boste obiskali strokovno srečanje e agencije AIPA na temo zaščite avtorskih pravic v obdobju globalnih medijskih igralcev, prisluhnili predavanju ene največjih poznavalk del Františka Čapa, Marie Barešove, proti koncu festivala pa se boste lahko udeležili Ko-produkcijskega srečanja evropskih producentov , ki jih zanima sodelovanje pri realizaciji slovenskih filmov s fokusom na filmskem sodelovanju z Avstrijo.

Na festivalu bodo seveda podelili tudi Badjurovo nagrado za življenjsko delo, prejel jo bo eden najuspešnejših slovenskih producentov Franci Zajc, katerega dela so oblikovala in zaznamovala slovensko kulturo zadnjih 25 let.

Povezane vsebine:

Premiere Gledališča Koper ponujajo vpogled v razmišljanje naših sosedov

Festival v objemu piranskega obzidja

Pestro dogajanje v slovenski Istri se nadaljuje tudi septembra

NF