JEDRSKA KONFERENCA

Jedrska energija kot čist in varen vir energije

Portorož, 10. september 2018
V Portorožu se je danes začela že 27. mednarodna konferenca Jedrska energija za novo Evropo. Govorci so izpostavili zlasti vlogo jedrske energije kot čistega in varnega vira energije, ki bi lahko pripomogel k doseganju globalnih ciljev zmanjšanja ogljičnega odtisa.

Foto: Stane Rožman, predsednik uprave NEK

Na mednarodni konferenci se bo do četrtka mudilo okrog 180 strokovnjakov iz 24 držav. Organizatorji tudi letos napovedujejo zanimiv in pester program, osrednji poudarki konference pa bodo namenjeni razpravam o vlogi jedrske energije v sodobnih nizkoogljičnih energetskih sistemih. Med 128 prispevki jih bo precej namenjenih tudi predstavitvi raziskav in inovativnim računskim in programskim orodjem za modeliranje in analize v jedrski energetiki.

V prispevkih prvega dneva je bila v ospredju nova vloga, ki naj bi jo v modernih strategijah morala imeti jedrska energija. Ta je namreč po besedah predsednika Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije, Tomaža Žagarja, čista, prožna in zanesljiv vir energije z nizkim ogljičnim odtisom in zato ključnega pomena za oskrbo z energijo v prihodnje.

Foto: NEK

Področje jedrske varnosti v Sloveniji je pod nadzorom, je zagotovil direktor Uprave RS za jedrsko varnost Andrej Stritar. Jedrska elektrarna Krško po njegovih besedah deluje dobro, saj so v njeno varnostno nadgradnjo veliko vložili. Dodal je, da so se v zadnjem letu končno začeli pogajati s sosedi o rešitvi za odpadke iz Krškega.

Če je bilo v preteklosti eno glavnih vprašanj jedrskega področja zaprtje krške nuklearke, danes govorimo o podaljšanju njene življenjske dobe, je poudaril predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško Stane Rožman. Ob tem je izpostavil poziv svetovnega združenja za jedrsko energijo,da morajo ob vse večjih zahtevah po električni energiji vsi nizkoogljični energijski viri sodelovati kot del raznolike mešanice.

Uredništvo