DAN POMORSTVA

Je Slovenija dovolj pomorsko usmerjena?

Portorož, 10. marec 2018
7. marca smo praznovali dan pomorstva v spomin na sprejem resolucije o pomorski usmeritvi Slovenije, ki jo je tedanja slovenska skupščina sprejela leta 1991. V njej med drugim piše, da je bil slovenski narod v svoji zgodovini vselej tudi pomorsko usmerjen ter bo to usmeritev ohranjal in razvijal tudi v prihodnje ter da bo Slovenija vodila gospodarsko in razvojno politiko, ki bo tudi pomorsko usmerjena, zato bo med drugim podpirala razvoj koprskega pristanišča in prek njega usmerjenega tranzitnega in kopenskega prometa.

Foto: slovenski mornariški odred, avtor: Slovenska vojska

Osrednja slovesnost ob pomorskem dnevu je kot vsako leto potekala v Avditoriju Portorož, kjer sta prisotne v dvorani pozdravila Jadran Klinec, direktor uprave za pomorstvo, ki prireditev tradicionalno organizira skupaj z ministrstvom za infrastrukturo, in piranski župan Peter Bossman. Slednji je v svojem govoru poudaril, da je dan pomorstva postal praznik cele države, saj je v našem narodu zavest o pomenu morja živa in se krepi.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil predsednik vlade, Miro Cerar, ki je izrazil prepričanje, da se bo pomorsko gospodarstvo tudi v bodoče razvijalo in krepilo, in izpostavil, da so v mandatu njegove vlade ravno zaradi tega z mrtve točke premaknili drugi tir.

“Izhod na Jadran, sodobno pristanišče in pomorsko gospodarstvo nas opredeljujejo kot pomorsko državo in nam prinašajo številne prednosti,” je dejal.

Poudaril je tudi, da na mednarodni ravni krepijo prepoznavnost koprskega pristanišča in prometno-logističnega sektorja, hkrati pa na bilateralni ravni utrjujejo vezi s ključnimi trgovinskimi partnerji in krepimo gospodarski razvoj.

Dotaknil se je tudi arbitražnega sporazuma in spomnil, da je Slovenija v svojih strateških usmeritvah vedno spoštovala in upoštevala pomorsko pravo ter mednarodna načela in pravila, zaradi česar je arbitražna razsodba zanjo dokončna in zavezujoča.

“Pomorsko prostorsko načrtovanje bo še naprej temeljilo na spoštovanju mednarodnih pravnih norm in upam, da bo slovenski poti čim prej sledila tudi naša soseda Hrvaška,” je zaključil.

Ob dnevu pomorstva je svoje razmišljanje z nami delil tudi mednarodno priznan strokovnjak za pomorsko pravo, dr. Marko Pavliha.

Foto: Nataša Fajon

“Če so ob praznikih dovoljene sanje, si na dan slovenskega pomorstva, ki ni “nov dan,” zopet želim, da bi sleherna politična oblast dosledneje upoštevala Resolucijo o pomorski usmeritvi Republike Slovenije iz začetka marca 1991, po kateri bi morala voditi pomorsko naravnano gospodarsko in razvojno politiko in skrbeti za umno rabo obalnega območja, ohranjanje naravne in kulturne dediščine ter pomorsko pravno ureditev skladno z mednarodnimi pravili,” je zapisal.

Še posebej upa, je dodal, da bo Hrvaška končno začela spoštovati arbitražno odločbo o kopenski in morski razmejitvi s Slovenijo, da bo zakonodaja postala bolj prijazna pomorstvu in pomorska politika zares celostna, da se bodo odgovorni politiki naposled odločili o viziji in strategiji glede lastništva in upravljanja z Luko Koper, da se bo letos začel graditi drugi tir, da bo ribištvo oživljeno in da bo Splošna plovba kot slovenski najstarejši ladjar preživela in ostala na slovenski obali.

“Slovenija ni neka zakotna deželica na občasno sončni strani Alp, marveč je evropska država na sredozemski in morski strani Triglava, kar je lepo razvidno iz našega grba, zastave in ustave, zatorej ne ravnamo modro, ker ne izkoristimo tega izjemnega privilegija,” je svoje razmiljanje zaključil dr. Marko Pavliha.

Nataša Fajon

Povezane vsebine:

Nadja Terčon: Sergej Mašera sodi med glavne tvorce slovenske pomorske identitete

Premiera dokumentarnega filma o slovenskem pomorstvu