AKTUALNO

Je piranska občina prijazna do domačinov in obiskovalcev?

Pogosto slišimo vodilne turistične menedžerje poudarjati, da mora v piranski občini trajati sezona vse leto. Ob tem je na nedavni okrogli mizi ob 120-letnici portoroškega turizma prvi mož Turističnega združenja Portorož Igor Novel zatrdil, da žal nimamo upravljavca destinacije, torej tistega, ki bi skrbel za celovito in usklajeno delovanje turističnih delavcev. Morda bi moral biti to prav on oziroma njegova institucija?

Plaža Portorož

Koliko naj traja sezona, ima javno podjetje Okolje očitno zapisano v koledarju, saj slika zgovorno kaže, da 21. septembra na osrednji portoroški plaži ob sončnem vremenu in 23 stopinjah toplote morja ni več niti enega ležalnika in senčnika. Ker so jih v skladu s koledarjem pač pospravili in jih ne zanima, koliko stopinj je v zraku in v morju. K sreči v Istrabenzovih hotelih ravnajo drugače, saj je bilo isti dan na bližnji plaži Meduza zadosti senčnikov in ležalnikov za številne goste in kopalce.

Na prej omenjeni okrogli mizi so razpravljavci naštevali, da bi morala biti občina prijazna predvsem domačinom, s čimer se je pohvalil gostujoči razpravljavec iz izolske občine Drago Mislej Mef. Pri njih so (zaenkrat) »glavni« še domačini. Kako pa je v piranski občini? Kje lahko parkirajo domačini? Večinoma tam kot obiskovalci in seveda za isto ceno. Žal pa obiskovalci vseh mogočih slovenskih in tujih registrskih tablic vse pogosteje parkirajo (predvsem v Luciji) na parkiriščih, ki so namenjena izključno prebivalcem. Prometni znak »rezervirano za stanovalce« jih pri tem ne ovira. Še osorni so, če jih opozorite! »Ah dajte no«, mi je nedavno na moje opozorilo zabrusila gospa, ki je svojega audija z registrsko tablico CE parkirala na takšnem parkirišču in mirno šla naprej svojo pot. Pa poskusite vi, spoštovani bralci, parkirati v Ljubljani tam, kjer je rezervirano za stanovalce. Da vidimo! Ja, res je. Župan pozna problem in je že pred tremi leti obljubil njegovo celovito rešitev. Žal doslej ni predstavil niti posamične,
ne celovite rešitve.

Plaža Meduza

Občinski redarji pa so žal pogosto tam, kjer bi jih mirno lahko pogrešali. Verjamete, da sta sredi avgusta dva redarja (res na prijavo gosta) pregnala s plaže lucijskega avtokampa gostjo s psičkom, malo večjim od mojega mačka? Ker pač pes ne sme biti tam in pika.

Razpravljavci so tudi opozorili na pomanjkanje kolesarskih stez v občini. »Zdaj je, zdaj je ni«, bi lahko rekli naši mreži kolesarskih stez, vključno z znamenito Parenzano. V kraju, kjer se je mogoče večino leta voziti s kolesom, je to zelo nevaren podvig. Če se vozite v Portorožu po pločniku, vas nadirajo gostje, češ kaj tu iščete, saj to ni kolesarska steza. Če izberete pot po štiripasovnici, tvegate, da vas povozi avto ali pa da voznik parkiranega vozila v trenutku, ko ste ob njem, odpre vrata. Ja, vožnja od Lucije do Pirana je pravi podvig!

»Prostor občine Piran moramo urejati tako, da bo prilagojen potrebam občank in občanov,« v pogovoru za naš mesečnik zagotavlja novi prvi mož piranske občinske uprave Aleš Buležan. Njegove besede si bomo zapomnili, pri njihovem udejanjanju pa mu želimo veliko uspeha!

Povezane vsebine:

Igor Novel: “Rast destinacije bomo dosegli le z boljšo uporabo obstoječih zmogljivosti.”

»Tu se zbiramo tisti, ki smo odprti do novih znanj in spoznanj«

Uspešna sezona in minus v blagajni

Tomi Brezovec: »Čez dvajset let turizem zagotovo ne bo tak, kot ga poznamo danes«

Danica Cmrečnjak